Mijatović: Glorifikacija ratnih zločina u BiH u regionu

Komesarka za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović izrazila je zabrinutost zbog nazadovanja na polju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini i regionu i ukazala na problem glorifikacije ratnih zločina i ratnih zločinaca i oživljavanja ideologija i retorike koje su vodile ratovima 1990-ih.

Dunja Mijatović navodi da se stanje na polju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini i regionu koje je za žaljenje i koje izaziva zabrinutost mora promeniti brzo i sa opipljivim rezultatima.

"Ozbiljno sam zabrinuta i zbog nazadovanja na polju ljudskih prava koje vidimo u BiH i regionu. Mislim ovde posebno na rašireni govor mržnje, glorifikaciju ratnih zločina i ratnih zločinaca, oživljavanje ideologija i retorike koje su vodile ratovima 1990-ih, uništavanjima i ljudskim gubicima u prošlosti, kao da nismo naučili nikakve lekcije iz prošlosti", rekla je Mijatovićeva, prenosi Fena.

Podseća da je BiH članica Saveta Evrope skoro 17 godina i da je kao takva je prihvatila niz obaveza koje važe za sve države članice na polju demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Prema njenim rečima, Bosna i Hercegovina mora hitno da reši pitanje podela u obrazovanju po etničkim linijama, da ukine sistem "dve škole pod istim krovom", da pruži svoj deci pristup kvalitetnom obrazovanju bez diskriminacije po bilo kom osnovu, i da spreči i efikasno se bori protiv govora mržnje i zločina iz mržnje.

Podseća da BiH, kao članica Saveta Evrope ima obavezu da implementira presude Evropskog suda za ljudska prava, uključujući presude u slučaju "Sejdić i Finci" i najavila da će nastaviti da poziva vlasti BiH da implementiraju ove presude.

"Vlasti BiH treba da ubrzaju rad na ustanovljavanju sudbine nestalih osoba, efikasnom procesuiranju ratnih zločina i osiguraju da prava svih žrtava rata, naročito žena žrtava seksualnog nasilja, budu zaštićena", zaključila je Mijatovićeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи