Od sada, Republika Severna Makedonija

Makedonski parlament je dvotrećinskom većinom glasova usvojio amandman kojim je ta država preimenovana u Republiku Severnu Makedoniju, kao što je i dogovoreno Prespanskim sporazumom sa Grčkom. Premijer Zoran Zaev rekao da je reč o teškoj, ali ozbiljnoj i odgovornoj odluci.

Za usvajanje amandmana glasao je 81 poslanik u Sobranju. Nije bili glasova protiv, niti uzdržanih. Poslanici VMRO-DPMNE bojkotovali su glasanje.

Na početku plenarne sednice obratio se makedonski premijer Zoran Zaev, koji je rekao da je reč o teškoj, ali ozbiljnoj i odgovornoj odluci.

"Jeste, ja sam promenio stav po pitanju promene ustavnog imena i ustava države, ali menjanje stavova donosi progres i po cenu političke karijere", istakao je Zaev.

Dodao je da je opozicioni VMRO-DPMNE znao da nije moguće postići bolji sporazum i da bez Grčke nije moguće nastaviti put ka EU i NATO-u.

VMRO-DPMNE je, kako je u četvrtak i najavio lider ove stranke Hristijan Mickovski, bojkotovao glasanje jer smatra da promenom imena države aktuelna vlast briše makedonski identitet.

Ispred makedonskog Sobranja u trenutku izglasavanja ustavnih izmena bilo je nekoliko stotina demonstranata.

Nakon usvajanja odluke, makedonska vlada je saopštila da su građani, preko predstavnika u Sobranju, večeras napisali novo, istorijsko poglavlje državnosti.

Kako se navodi, makedonski jezik će biti međunarodno priznat u svim savezima, a himna i zastava ostaju iste i zaštićene. "Naše državljanstvo će biti makedonsko/građanin Republike Severne Makedonije", piše u saopštenju.

Dogovor sa Albancima u poslednjem trenutku

Sednica je bila odlagana prethodna dva dana zbog amandmana albanske opozicione stranke Besa, kojim je zahtevano da se obriše reč "makedonsko" u delu državljanstvo kod etničkih Albanaca.

Ipak, danas popodne je postignut sporazum između makedonske vlade i poslanika iz redova Bese, da u delu državljanstva kod Albanaca na makedonskom jeziku stoji "makedonsko", na albanskom, u prevodu, "iz Makedonije", a na engleskom "macedonian".

Makedonija će i zvanično promeniti ime kada grčki parlament bude ratifikovao Prespanski sporazum.

Evropski zvaničnici čestitali Makedoniji

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini i komesar za pristupne pregovore Johanes Han čestitali su Makedoniji na usvojenim ustavnim izmenama.

"To je važan korak u implementaciji istorijskog Prespanskog sporazuma", navode u zajedničkom saopštenju Mogerini i Han.

Zvaničnici EU ocenjuju da su makedonski politički lideri i građani pokazali odlučnost da iskoriste "jedinstvenu i istorijsku" priliku za rešavanje jednog od "najstarijih problema u regionu" i da odlučno krenu napred putem EU.

I generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg uputio je večeras na Tviteru čestitku premijeru Zoranu Zaevu.

"NATO snažno podržava punu primenu sporazuma, koji predstavlja važan doprinos stabilnom i prosperitetnom regionu", poručio je Stoltenberg putem ove društvene mreže. 

Iz kabineta grčkog premijera Aleksisa Ciprasa saopšteno je da je on "čestitao kolegi iz Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije (BJRM) Zoranu Zaevu na uspešnom okončanju revizije ustava BJRM na bazi Prespanskog sporazuma", prenosi ANA.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc pozdravio je odluku makedonskog parlamenta. Kurc je, preko Tvitera, naglasio da je prihvatanje promene Ustava veoma ohrabrujuća odluka.

Ministri spoljnih poslova Nemačke i Austrije, Hajko Mas i Karin Knajsel, pozdravili su odluku makedonskog parlamenta.

"Rešenje spora oko imena se nalazi u finalnoj fazi. Računam na to da će sada i grčki parlament prihvatiti dogovor, kako bi onda zemlja Severna Makedonija mogla brzo pristupiti NATO-u i otvoriti pristupne pregovore sa EU", istakao je Mas u saopštenju.

Šefica austrijske diplomatije naglašava da "odluka u makedonskom parlamentu može, bez preterivanja, biti ocenjena kao istorijska".

"Ovim je prevaziđena značajna prepreka na putu daljeg učvršćenja zemlje u evropske institucije", smatra Knajselova.

Ukoliko Prespanski sporazum bude ratifikovao i grčki parlament, što je gotovo izvesno, biće okončan 27 godina dug spor dve države oko imena Makedonije, koji je na trenutke dobijao i dramatične razmere, poput ekonomske blokade koji je Atina uvela devedesetih godina.

Postizanju sporazuma dve strane u velikoj je meri pomogla međunarodna zajednica, pre svih izaslanik UN Metju Nimic, koji je dvadesetak godina posredovao u pregovorima između Atine i Skoplja.

broj komentara 24 pošalji komentar
(subota, 12. jan 2019, 13:10)
anonymous [neregistrovani]

Re: Severna Makedonija

BJRM odlazi u istoriju.

(subota, 12. jan 2019, 12:23)
george [neregistrovani]

Neverovatno

Kakva cirkusijada oko imena. Kako zivi makedonski gradjanin gotovo da nikog ni ne interesuje.

(subota, 12. jan 2019, 09:37)
Mile [neregistrovani]

Makedonija

Bravo makedonci albanci dobijaju novu državu uz pomoć samih makedonaca.

(subota, 12. jan 2019, 09:00)
anonymous [neregistrovani]

Severna Makedonija

Za većinu nas oni će i dalje biti BJRM!!!!

(subota, 12. jan 2019, 08:56)
Dejan [neregistrovani]

Predsednik

Mak. Predsednik zasto nije dao referendum pred narodom kad je znao da ce albanci glasati za

(subota, 12. jan 2019, 08:44)
anonymous [neregistrovani]

Хоће ли Србија признати ову нову државу?

Било би паметно повући учињено признање Македоније под другим именом, а поновно признање условити повлачењем признања Косова.

(subota, 12. jan 2019, 07:58)
anonymous [neregistrovani]

Pametno?

Ako Makedonija ide napred, ja sam marsovac, bolje probudi se a mene boli uvo za sevrnu Makedoniju LOL.
Ipak nismo mi najgori ima ih jos dosta oko nas.

(subota, 12. jan 2019, 06:41)
anonymous [neregistrovani]

Ako

Ovo vam izgleda kao Juzna i Severna Koreja. Jedna drzava podeljena u dva dela. Doci ce vreme kada ce se ujediniti.

(subota, 12. jan 2019, 06:33)
anonymous [neregistrovani]

Sad

slijedi Bosna, srbi su protiv. muslimani I hrvati za. nek nam je bog na pomoci…

(subota, 12. jan 2019, 05:09)
Nikola [neregistrovani]

Gazenje volje makedonskog naroda

Ovakva odluka sobranja je u direktnoj suprotnosti sa izrazenom voljom naroda da ne prihvati ovakve neustavne promene svog imena sto sve govori o kakvom nedemokratskom i poslusnickom rezimu Zaeva se radi. Braco makedonci borite se za svoju slobodu i protiv ovakog naopakog rezima. Mi srbi smo uvek bili vasi prijatelji.