Skoplje, obezbeđena većina za promenu Ustava

Sednica makedonskog parlamenta o izmenama Ustava koja je najavljena za 12 sati još nije počela. Plenarna sala je skoro prazna i nema zvaničnih informacija od parlamentarnih službi kada će se sednica nastaviti, javlja televizija "Sitel". Vlada je postigla dogovor sa albanskom opozicionom strankom Besa i time je, kako navode u zajedničkom saopštenju, obezbeđena skupštinska većina.

Sednica parlamenta je dva dana odlagana zbog neizvesnosti da li će vladajuća koalicija sa Zaevom na čelu moći da obezbedi neophodnu dvotrećinsku većinu, odnosno 80 poslaničkih glasova.

U međuvremenu, makedonska vlada postigla je dogovor sa albanskom opozicionom strankom Besa i time je, kako navode u zajedničkom saopštenju, obezbeđena skupštinska većina za izglasavanje ustavnih amandmana.

"Potvrđujemo da formulacija 'državljanstvo makedonsko/građanin Republike Severne Makedonije' ostaje ista, a pritom je prihvaćen amandman na Ustav kojim se potvrđuje 'državljanstvo makedonsko/građanin Republike Severne Makedonije' i dodatno se pojašnjava kako će formulacija glasiti za građane albanske nacionalnosti, što će biti precizirano zakonom", navodi se u saopštenju.

Istovremeno, prihvaćen je amandman Bese kojim se potvrđuje da Republika vodi podjednako računa za dijasporu svih građana Makedonije u dijaspori.

Dodatno, prihvaćen je predlog Bese da se u zakon unese da na ličnim kartama bude upisana i etnička pripadnost građana.

Pojedinačno najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog saopštila je ranije da neće prisustvovati sednici parlamenta na kojoj će biti usvojene ustavne promene.

Ukoliko amandmani budu usvojeni danas, a nakon što Prespanski sporazum bude ratifikovan u grčkoj skupštini, Makedonija menja ime u Republika Severna Makedonija.

To bi značilo kraj dvadeset godina dugog spora između Skoplja i Atine i otvorilo vrata Makedoniji za ulazak najpre u članstvo NATO-a, potom i u EU.

Inače, tokom prethodna dva dana, dok su trajali pregovori o dvotrećinskoj većini, ispred zgrade parlamenta protestovali su građani, kojima su se oba dana pridružili i predstavnici VMRO-DPMNE.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 11. jan 2019, 16:47)
anonymous [neregistrovani]

slo

Sad se vidi koju grešku je napravilo rukovodstvo SR Makedonije kada nije podržalo celovitost SFR Jugoslavije. Pridružili su se separatistima u razbijanju države koja im je garantovala bezbednost i nacionalni identitet. Postaće nacionalna manjina u državi za koju se nezna ni čija je ni kako joj je ime.

(petak, 11. jan 2019, 15:42)
anonymous Lala [neregistrovani]

Drugim rečima :

Sada će Makedonci postati Severni Makedonci ili uslovno rečeno većinu će sačinjavati Albanci a oni će se pretvoriti za par godina u nacionalnu manjinu .

(petak, 11. jan 2019, 14:15)
anonymous [neregistrovani]

Makedonija

Ako se usvoji promena Ustava u Makedoniji to ce znaciti pocetak kraja makedonske drzave!Za par godina nazalost Makedonci ce biti manjina u svojoj drzavi a time i njihov kraj!!Na veliku zalost!