Zaev bez većine uoči glasanja o ustavnim promenama, protest ispred Sobranja

Dan pre glasanja za ustavne izmene, u Makedoniji još nije sigurna dvotrećinska većina u Sobranju. Neizvesna je podrška albanske opozicione stranke Besa. Premijer Zoran Zaev je naveo da 80 glasova još nije obezbeđeno, prenosi a1on.mk. Ispred parlamenta ponovo protest grupe građana protiv ustavnih promena, kojem se i danas pridružio lider opozicione VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski.

U Makedoniji i danas traju pregovori za obezbeđivanje glasova najmanje 80 poslanika u Sobranju, koji su potrebni za ratifikaciju sporazuma, prema kojem bi ta zemlja trebalo da promeni ime u Republika Severna Makedonija.

Sednica parlamenta je trebalo da počne juče u podne, ali je odložena za danas i još nije počela, a premijer Zoran Zaev je naveo da 80 glasova još nije osigurano.

Zaev je istakao da će danas biti poznato da li postoji većina u Sobranju.

Kako je rekao, "ukoliko nema većinu, biće održan sastanak Centralnog komiteta Socijaldemokratskog saveza i utvrđivanje odgovornosti, jer druga opcija ne postoji".

"Stavili smo sve na ovu kartu. U politici, kako se dobijaju beneficije, tako se i snose odgovornosti. Nemam predrasude i smatram da je došao trenutak odgovornosti. Ili će biti najmanje 80 poslanika, ili će uslediti odgovornost", poručio je Zaev.

Međutim, portparol vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Kostadin Kostadinov je rekao da su pregovori sa albanskom strankom Besa u toku i očekuje da sporazum bude postignut.

"Ustavni zakon jasno precizira da je reč o makedonskom državljanstvu/građanin Republike Severne Makedonije i sa tog ugla ne smatram da je reč o etničkoj pripadnosti ili etničkom opredeljenju građana", ističe Kostadinov.

Besa neće dati "zeleno svetlo" ako se ne ispune zahtevi

U sinoćnjem gostovanju na TV 21, lider albanske stranke Besa, Bilal Kasami, poručio je da ta stranka neće dati "zeleno svetlo" ukoliko se ne ispune njihovi zahtevi.

Dva zahteva Bese su da ne postoji makedonsko državljanstvo kod Albanaca i da ne postoji zaštita samo za makedonsku dijasporu, već zaštitu za celu dijasporu Makedonije. 

Ovo je nova barijera za Zaeva zato što, ukoliko prihvati zahteve Bese, gubi podršku osam poslanika, nekadašnjih članova VMRO-DPMNE koji su podržali ustavne promene i zbog toga isključeni iz te opozicione partije.

S druge strane, poslanici VMRO-DPMNE saopštili su ranije da ta stranka neće prisustvovati sednici na tu temu, jer se ne slaže ni sa ustavnim promenama ni sa Prespanskim sporazumom.

Prema najavama, sutra treba da se glasa za ustavne izmene koje su u poslednjoj, trećoj fazi.

Svaki amandman se potvrđuje prostom većinom od ukupno 120 poslanika u makedonskom Sobranju, dok se na plenarnoj sednici svaki tekst amandmana potvrđuje dvotrećinskom većinom, a nakon toga se glasa ponovo sa dvotrećinskom većinom za sve amandmane zajedno. 

Potom, neophodna je još jedna dvotrećinska većina kako bi se usvojio Ustavni zakon.

Cipras: Ratifikacija posle ustavnih izmena u Makedoniji

Proces ratifikacije Sporazuma iz Prespe u Grčkoj će započeti odmah nakon što se u makedonskom Sobranju izglasaju ustavne izmene i nakon što vlasti u Skoplju zvanično to potvrde vlastima u Atini, rekao je grčki premijer Aleksis Cipras za televiziju Open.

Cipras je detaljno opisao korake koje će preduzeti njegova vlada u vezi sa sporazumom sa Makedonijom, kako bi stupio na snagu.

Prema njegovim procenama, u toku ovog meseca grčki poslanici će glasati za ratifikaciju. 

Grčki premijer procenjuje da makedonskoj vladi neće trebati duže od nedelju dana kako bi završila ustavnu reviziju i obavestila Atinu o tome.

U vezi sa ratifikacijom protokola za učlanjenje Makedonije u NATO, Cipras je rekao da sve zavisi od procesa u samoj Alijansi.

Navodi da nije prvi put da se ne slažu sa koalicionim partnerima iz stranke Nezavisnih Grka, ali veruje da lider ove stranke Panos Kamenos nema nameru da obori grčku vladu, ističući da će se sve znati nakon njihovog susreta koji je zakazan za sutra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи