Hrvatski ambasador pozvan na konsultacije zbog svečanostu u RS

Šefica hrvatske diplomatije Marija Pejčinović Burić pozvala je, na zahtev premijera Andreja Plenkovića, ambasadora Ivana Del Vekija na konsultacije u Zagreb, nakon što je Del Vekio učestvovao na proslavi Dana Republike Srpske.

Hrvatsko Ministarstvo je saopštilo da nije bilo upoznato s odlaskom Del Vekija u Banjaluku.

Hina prenosi da je na toj proslavi, na kojoj je bio i predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović, posmrtno odlikovan Slavko Lisica koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Dalmacije.

"Ministarstvo oštro osuđuje odlikovanje bivšeg oficira JNA Slavka Lisice, koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen zbog ratnih zločina počinjenih na području Šibenika 1991. godine", navodi se u saopštenju hrvatskog Ministarstva.

Navedeno je da će detaljno biti ispitano zašto je Del Većio bio u Banjaluci.

Ministri osuđuju ambasadora 

I ministri odbrane i branitelja, Damir Krstičević i Toma Medved, osudili su prisustvo hrvatskog ambasadora u BiH u Banjaluci povodom obeležavanja, kako su naveli, neustavnog dana Republike Srpske. 

Damir Krstičević i Toma Medved smatraju da ambasadoru nije bilo mesto na svečanosti na kojoj je, kako kažu, odlikovan "ratni zločinac pravosnažno osuđen u Hrvatskoj".

"Neprimeren postupak, posebno uvažavajući činjenicu da je na tom događanju odlikovan ratni zločinac koji je u Hrvatskoj pravosnažno osuđen za teški ratni zločin", rekao je Medved novinarima pre početka sednice vlade.

Krstičević je, prenela je Hina, rekao da je prisustvo hrvatskog ambasadora na tom događaju u Banjaluci "sramota" te da, kako je istakao, on tako nešto "nikada ne bi uradio".

Na proslavi, na kojoj je bio i predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović, posmrtno je odlikovan Slavko Lisica, koji je, navodi Hina, u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog navodnih ratnih zločina na području Dalmacije.

Medved je rekao da će o eventualnim sankcijama ambasadoru Del Vekiju odlučiti resorno ministastvo.

"Koliko sam upoznat, ministarstvo spoljnih poslova nije imalo informacija o njegovom prisustvu u Banjaluci i zatražilo je hitno izjašnjavanje nadležnih o postupku ambasadora", rekao je Medved.

Međutim, nije hteo da komentariše prisustvo Čovića na istom događaju na kojem je predstavljen i pozdravljen kao izaslanik hrvatskog naroda.

"Čović kao predstavnik hrvatskog naroda u BiH donosi svoje odluke i to ne želim da komentarišem", naveo je Medved.

I još uvek aktuelni predsedavajući Veća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić oštro je kritikovao posetu ambasadora Hrvatske Banjaluci.

"Zgrožen sam prisustvom ambasadora Republike Hrvatske Ivana Del Vekia na proslavi neustavnog Dana Republike Srpske, kao jedinog diplomate iz Evropske unije", napisao je Zvizdić na svom Tviter profilu.

Dodao je da se radi se o diplomatskom skandalu i nedobronamernom činu koji ne ostavlja prostor za polemisanje.

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izjavio je u četvrtak u Banjaluci da nema informacije o razlozima zbog kojih je hrvatski ambasador povučen na konsultacije u Zagreb i dodao da ne namerava da prekida saradnju sa hrvatskim diplomatom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво