Dodik: Insistiraću na nadležnostima BiH koje su date Ustavom

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Banjaluci da će insistirati na odredbi Ustava, koja predviđa da BiH ima samo one nadležnosti koje su joj izričito i date tim aktom.

Milorad Dodik je, međutim, napomenuo da tu ne spadaju nadležnosti koje su nametali visoki predstavnici ili Parlamentarna skupština.

"Time ćemo se pozabaviti na pametan način", poručio je Dodik na prijemu povodom Dana Republike Srpske.

Dodik je naglasio da sloboda srpskog naroda ne znači "neslobodu drugih".

Podsetivši da je Republika Srpska stvorena na današnji dan 1992. godine, Dodik je rekao da je uveren da "proslavom tog dana niko nije povređen", a da je BiH "nije želja nego moranje".

"Tamo smo, silom međunarodnog pregovaračkog procesa, stavljeni u kontekst ugovora, koji su kasnije upravo oni koji su ga kreirali masovno kršili, oduzimajući nam prava i prenoseći na nivo BiH, stvarajući nemoguću i neperspektivnu zemlju, smanjujući šansu i perspektive srpskog naroda u RS da može da se autonomno razvija, bez zapreka", rekao je Dodik.

Predsedavajući Predsedništva BiH je ponovio da će RS raditi na vraćanju "oduzetih nadležnosti".

Fena podseća da bošnjački predstavnici u RS, koji su 5. januara prošle godine predali apelaciju za ocenu ustavnosti Zakona o Danu RS, smatraju da je neprihvatljivo "jednostrano obeležavanje 9. januara", imajući u vidu presudu Ustavnog suda BiH i stav Venecijanske komisije.

Oni su u Ustavnom sudu BiH pokrenuli i proceduru osporavanja Zakona o Danu RS.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво