Zaev prihvatio amandmane albanske opozicije

Makedonski premijer postigao je juče dogovor sa liderom albanske opozicije u toj zemlji Zijadinom Seljom za podršku ustavnim promenama, pri čemu je Zoran Zaev prihvatio da se iz preambule ustava briše rečenica "građani koji žive u granicama", i da se umesto toga pobroje sve etničke zajednice.

Zoran Zaev je rekao da je prihvaćen i amandman 36 koji predviđa da država jednako vodi računa o svim građanima, pa i onima koji žive i dijaspori. 

Selja, koji je predsednik opozicione Alijanse za Albance potvrdio je dogovor sa Zaevim i naveo da je Alijansa veoma ponosna na doprinos tom dogovoru.

"Uspeli smo da preciziramo preambulu kako bi se izbeglo postojanje dve kategorije građana", ocenio je Selja.

Prema rečima Zaeva, on je dobacio zahtev Pokreta Besa da albanski jezik bude drugi službeni jezik u Makedoniji.

Makedonska vlada je prihvatila amandman Alijanse za Albance koji predviđa da i Kosovo bude dodato u makedonskom ustavu kao susedna država, kao i još jedan amandan kojim se definiše da makedonsko državljanstvo, odnosno pojam "građanin Severne Makednije" ne određuje etničku pripadnost građanina.

Ustavne izmene će biti usvojene ukoliko za njih glasa 80 od 120 poslanika Sobranja.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво