Obeležavanje Dana RS – defile u Banjaluci, Brnabićevoj uručen orden

U Banjaluci se obeležava Dan Republike Srpske. Održan svečani defile na ulicama i akademija u dvorani "Borik". Manifestaciji prisustvuje premijerka Srbije Ana Brnabić. Svetu arhijerejsku liturgiju služio patrijarh srpski Irinej.

16.20 – Svečani prijem u administrativnom centru Vlade Republike Srpske.

14.15 – Republika Srbija i Srpska imaju zajednički interes, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić na svečanoj akademiji u dvorani "Borik".

13.00 – Održan svečani defile u Banjaluci. Predstavljeno prvo oklopno vozilo proizvedeno u Srpskoj – "despot".

10.50 – Željka Cvijanović: Stabilne institucije garant su jake Srpske. Znam i verujem u čvrstinu ovog naroda.

10.30 – Premijerki Srbije Ani Brnabić uručen Orden Republike Srpske na lenti. 

Dve ključne manifestacije su – svečani defile sa 1.500 učesnika i svečana akademija pod sloganom "Ponosna i vječna".

Defile je počeo u podne nakon što je komandir počasne jedinice MUP-a Republike Srpske Vitomir Petričević predao raport predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović. Defileu je prisustvovao veliki broj građana kao i mnogi zvaničnici.  

Predsednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, poručila je da je sigurna da je srpsku očuvala ljubav njenh građana, te da će je ta jubav čuvati i dalje.

"Naša obaveza je da budemo jedinstveni i da budemo okupljeni oko interesa Republike", rekla je predsednica Cvijanović na defileu.

Usledila je svečana akademija u sportskoj dvorani "Borik" na kojoj je premijerka Srbije rekla da će Srbija poštovati Dejtonski sporazum, kako bi Republika Srpska uživala slobodu.

"Srbija će poštovati svaku odluku koju koncezusum donesu sva tri naroda BiH, ali ćemo se uvek najviše brinuti o srpskom narodu, što je i sasvim prirodno. Mostovi koje gradimo prema Srpskoj su mostovi prema BiH. Jačaćemo veze preko kulture, obrazovanja", dodala je Brnabićeva.

Predsedvajući Predsedništva BiH, Milorad Dodik, poručio da je "Republika Srpska sve više država", te da će ona to pokazati svojim potencijalom. 

"Ovaj rođendan je obeležen na ponos svih građana. Radujem se jer u Srpskoj nema ekscesa koji su verski motivisani. Republika Srpska je sve više država i ona će to pokazati svojim potencijalom, a ne da bi nekome napakostili", rekao je Dodik.

Željka Cvijanović je poručila da je Srpska danas proslavila svoj 27. rođendan, odlučna da hrabro korača u budućnost.

"Ponosni smo na Srpsku koja predstavlja simbol slobode. U njoj živimo kao svoj na svome. Republika Srpska je obaveza za sve nas da ne odustajemo od svojih uvjerenja. Ne smemo izgubiti snagu i veličinu ideje koja je prethodila stvaranju RS", rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Matice Srpske profesor dr Dragan Stanić, na svečanoj akademiji podsetio je na stradanja Srba u proteklom ratu i rekao da je Republika Srpska jedino dobro što je iz toga rođeno.

Lider HDZ BiH, Dragan Čović, je najavljen kao izaslanik hrvatskog naroda, što je propraćeno gromoglasnim aplauzom.

Srpski ministar odbrane, Aleksandar Vulin, poručio je da je Spska dom svih Srba.

" Ja sam u svojoj kući. Republika Srpska je dom svih Srba koji veruju u slobodu. Postojanje Srpske garantuje da će Srbi živeti na ovim prostorima dostojno i kako treba. Praznik Republike Srpske je praznik svih Srba", rekao je Vulin.

Cvijanovićeva dodelila odlikovanja

Prethodno je Cvijanovićeva odlikovala zaslužne institucije i pojedince.

"Zadovoljstvo mi je što u stabilnim uslovima političkim, ali i ekonomskim, obeležavamo ovaj važan dan. Na ovaj način želimo da iskažemo poštovanje prema svojim građanima. Stabilne institucije, garant su jake Srpske. Znam i verujem u čvrstinu ovog naroda. Znam da ćemo da savladamo prepreke koje su pred nama", rekla je Cvijanovićeva.

Kaže da je zahvalna svima koji su pomogli da Srpska bude jača, bolja.

Na osnovu odluke predsednika Srpske, odlikovanja je primilo 16 pojedinaca, institucija, organizacija i udruženja, a Cvijanovićeva dodeljuje i jedno posthumno odlikovanje.

Predsednica Srpske Željka Cvijanović odlikovala premijerku Srbije Anu Brnabić Ordenom Republike Srpske na lenti. Dejanu Bodirogi je uručen Orden časti sa zlatnim zracima. Orden zastave Srpske sa zlatnim vijencem uručen je Petru Ivancovu.

Orden Karađorđeve zvijezde Republike Srpske prvog reda dobio je Slavko Lisica. Orden časti sa srebrenim zracima uručen je Pjetru Bakariniju. Orden Njegoša drugog reda dobio je Dečji hor "Vrapčići", dok je Orden krst milosrđa dobio primarijus Slavko Maksić.

Brnabić: Odnos Srbije i RS prevazilazi formalne okvire

Ana Brnabić je poručila da je odlikovanje potvrda odgovorne politike Vlade i predsednika Srbije i stalni podsetnik na obaveze i dužnosti koje nosi bratski odnos Banjaluke i Beograda.

Dodala je da odnos Srbije i RS prevazilazi formalne okvire uobičajene bilateralne saradnje, i da u njemu postoji, u svakom smislu, nešto mnogo veće i značajnije od "diplomatskog" i administrativnog.

"Reč je o konkretnoj i stvarnoj brizi Srbije za opstanak i napredak Republike Srpske", poručila je Ana Brnabić.

Ona je pozvala da se, ne zaboravljajući prošlost, da se ne bi ponovila, da se okrene budućnosti – saradnji, miru i stabilnosti, brizi za generacije koje dolaze i obavezi da se za njih napravi drugačiji region i bolja budućnost.

Odnos Republike Srpske i Srbije baziran je na međusobnoj brizi i podršci, i ne samo na rečima već na konkretnim projektima, istakla je Brnabićeva.

"Ovo odlikovanje je podsticaj za još ozbiljniji i vredniji rad u korist našeg naroda i svih građana drugih nacionalnosti", zaključila je predsednica Vlade Srbije.

Patrijarh srpski Irinej služio je svetu arhijerejsku liturgiju povodom trećeg dana Božića posvećenog Svetom arhiđakonu i prvomučeniku Stefanu.

Njega su dočekali zvaničnici Srpske i sveštenstvo Hrama Hrista Spasitelja, koje je zatražilo da verujući narod tog kraja duhovno podrži, savetuje i okrepi.

Oni su istakli da je današnja poseta patrijarha Irineja, pogotovo u dane kada se slavi Božić, velika radost za sve u Banjaluci i Republici Srpskoj. 

Građanima i rukovodstvu Republike Srpske čestitao je i predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu MIodrag Linta poželevši im mir, opšti napredak i ekonomski razvoj.   

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се