Saslušan sin poslanika HDZ-a zbog govora mržnje na Fejsbuku

Hrvatska policija saslušala je Ivana Đakića, sina poslanika u Hrvatskom saboru Josipa Đakića, pošto je juče objavio fotografiju ustaše kako drži odrubljenu glavu srpskog vojnika.

Nakon saslušanja u Policijskoj upravi Virovitičko-podravske županije, Ivan Đakić (22) je izjavio da je "vaspitan da poštuje sve ljude" i da mu nije bila namera da širi govor mržnje.

"To nije moje mišljenje, to nisam ja. Vaspitan sam da uvažavam sve ljude", rekao je Đakić, koji je na Fejsbuku objavio fotografiju ustaše kako drži odrubljenu glavu srpskog vojnika sa šajkačom na glavi, uz komentar: "Svim 'prijateljima' srbićima sretan božić".

Kako je danas javio hrvatski RTL, Đakić je u policiju priveden na ispitivanje zbog govora mržnje.

On se rano jutros iščlanio iz HDZ-a u predstavništvu u Virovitici.

Njegov otac, poslanik u Hrvatskom saboru iz redova HDZ-a Josip Đakić, osudio je danas objavu svog sina. "On je sve priznao, izvinio se, jutros je došao kod mene u stranku, iščlanio se i izvinio i članovima stranke i svima koje je uvredio", rekao je Đakić.

Izrazio je žaljenje zbog "sramotne i uvredljive objave slike i teksta", prenosi Hina.

Đakić je ocenio da to što se njegov sin iščlanio iz stranke smatra priznanjem velike greške i shvatanjem "težine nemilog čina".

"Povodom sramne i uvredljive objave slike i teksta na privatnom Fejsbuk profilu člana HDZ-a i mog sina Ivana Đakića, izjavljujem da najoštrije osuđujem svako takvo delovanje bilo kojeg člana HDZ-a, pa i mog sina i izvinjavam se i izražavam žaljenje zbog nemilog događaja i nepromišljenog postupka ovog mladog čoveka, koji nije vaspitan da mrzi ili širi govor mržnje", piše u izjavi Josipa Đakića.

Osude postupka Ivana Đakića

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac zadovoljan je privođenjem Ivana Đakića, ali nije isključio mogućnost da je tako hitna reakcija policije isprovocirana njegovom porukom da više ne veruje da će nadležni postupiti po zakonu u ovom slučaju, a do toga je, kako je objasnio, došao na osnovu ranijih sličnih događanja.

"Pretpostavljam, nakon što je HDZ reagovao, nakon što je otac reagovao, bilo je logično i da policija reaguje", rekao je Pupovac.

Boris Milošević iz SDSS-a izjavio je da javnost treba da osudi takve poruke, ali i da nadležne institucije treba da reaguju.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je vlast u Zagrebu da krene u obračun s nacifašizmom, a EU i druge evropske institucije da osude rehabilitaciju NDH i ustaštva u Hrvatskoj. 

Savet za nacionalne manjine Hrvatske osudio je postupak Ivana Đakića i ocenio da fotografija ustaše sa odrubljenom glavom pokazuje, i onima koji traže opravdanja za NDH, kakav je to režim bio.

Predsednik Saveta Aleksandar Tolnauer je u izjavi za Tanjug upozorio da se takvim govorom mržnje dovodi u pitanje sve ono što Hrvatska i naročito vlada Andreja Plenkovića stvarno čini na polju politike, multikulturalizma, ravnopravnosti, multikonfesionalizma ...

Ranije danas, Milorad Pupovac je najoštrije je osudio postupak Ivana Đakića i poručio da, ako nadležni u Hrvatskoj nešto ne preduzmu povodom ovog događaja, krivičnu prijavu će podneti srpska zajednica.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво