Počela demarkacija granice između Kosova i Makedonije

Postavljanjem graničnog kamena na tromeđi Kosova, Albanije i Makedonije danas je počela demarkacija makedonsko-kosovske granice, shodno sporazumu Beograda i Skoplja iz 2001. godine i planu bivšeg finskog predsednika Martija Ahtisarija, kojim je taj dogovor potvrđen.

Prvi granični kamen postavili su predsednik makedonske komisije za demarkaciju Todor Nanev, ambasador Albanije u Prištini Arben Čejku i general kosovske policije Šeremit Ahmeti, kao i predstavnici UNMIK-a i Euleksa.

Posle današnje svečanosti granica između Kosova i Makedonije obeležena je u dužini od 12 kilometara, ali dve strane se još uvek nisu bavile "spornim" delom granice, odnosno oko 2.500 hektara zemlje koja pripada kosovskim Albancima, ali se u skladu sa dogovorom koji su pocetkom 2001. godine potpisali tadašnji predsednici SR Jugoslavije i Makedonije Vojislav Koštunica i Boris Trajkovski, nalazi na teritoriji Makedonije.

Vlasti u Beogradu, zbog oštrog otpora kosovskih Albanaca, nisu uključene u novu rundu pregovora o 150 kilometara granice, mada je makedonski premijer Nikola Gruevski još ranije najavio da je problem, suštinski, nemoguće rešiti ukoliko se u proces ne uključi Srbija.

Nakon potpisivanja sporazuma o demarkaciji između Beograda i Skoplja pre sedam godina, kosovski Albanci ali i njihovi sunarodnici u Makedoniji oštro su protestovali, upozoravajući tadašnje makedonske vlasti da će se suočiti sa ozbiljnim problemima, ukoliko sporazum ne bude odgovarao njihovim interesima.

Ubrzo posle potpisivanja sporazuma, koji je tada potvrdila međunarodna zajednica, u podraničnom mestu Tanuševci, februara 2001. godine izbili su prvi sukobi između albanskih pobunjenika i makedonskih snaga bezbednosti, koji su mesec dana kasnije prerasli u ozbiljan obračun, zaustavljen tek šest meseci kasnije uz posredovanje NATO, SAD i Evropske unije.

Istovremeno sa početkom demarkacije, predsednik Kosova Fatmir Sejdiu pozvao je makedonske vlasti da se ozbiljno uključe u proble demarkacije čitave granice, navodeći da taj problem nije povezan sa priznavanje nezavisnosti.

"Ovo je zajednički proces za obe države i očekujemo da bude rešen na najbolji mogući način," rekao je Sejdiu u Prištini, naglašavajući da definisanje granice "neće izazvati političke tenzije" ni na Kosovu ali ni u Makedoniji.

Prema planu koji je načinio Marti Ahtisari, demarkacija granice između Makedonije i Kosova treba da bude okončana za godinu dana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво