Kurc: Dosta postignuto za vreme predsedavanja Austrije EU

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc zadovoljan je predsedavanjem Austrije EU i ističe da je Beč uspeo da brojne teme zaključi, ali da je nejedinstvo u Uniji blokiralo neke teme.

Sebastijan Kurc Kurc je naveo više od 75 dogovora u Savetu EU, a kao najveći uspeh podvukao je dogovor o okvirima budućeg budžea EU, jačanje mandata Fronteksa, kao i dogovor oko smanjenja CO2 u saobraćaju u cilju borbe protiv klimatskih promena.

Kurc je, u intervjuu agenciji APA, izrazio žaljenje što nije pošlo za rukom da se realizuju neki planirani ciljevi, jer u osnovi na mnoge teme na evropskom nivou nedostaje jednoglasnost.

"EU je demokratska struktura. I to je dobro, ali to znači ponekad da, kada su dve trećine istog mišljenja, jedna trećima može biti dovoljna da blokira tu temu", objasnio je austrijski kancelar.

Bregzit – dominirajuća tema

Najproblematičnije, prema njegovim rečima, je pitanje Bregzita, koje i dalje nije rešeno.

"To je bila i ostaće dominirajuća tema. Neophodno je učiniti sve da se spreči tvrdi Bregzit i osigura da istupanje, ako se već sprovodi, prođe u redu. Taj cilj još nije postignut", naglasio je Kurc.

Kritiku da je u politici migracije, koje je bilo jedno od glavnih težišta austrijskog predsedavanja EU, premalo postignuto i da je Ministarstvo unutrašnjih poslova na sastancima na nivou EU blokiralo napredak umesto da ga podstiče, austrijski kancelar je odbacio.

"Opozicija kritikuje u osnovi sve. Kritikuje borbu protiv ilegalne migracije i kritikuje na drugoj strani što ima premalo napretka u borbi protiv ilegalne migracije. Ja sam zadovoljan napretkom. Gde je bilo moguće uspeli smo da ostvarimo napredak", ocenio je Kurc.

Dodaje da ove godine ima za 95 odsto manje dolazaka u Evropu u odnosu na pre tri godine.

Ruta preko Mediterana, odnosno Italije je, prema njegovim rečima, de fakto zatvorena i time je smanjeno stradanje na moru.

Ojačan mandat Fronteksa

Mandat Fronteksa je ojačan kada je reč o centralnom pitanju vraćanja ilegalaca i saradnji sa zemljama tranzita.

"Nakon dugog pritiska sada postoji promena razmišljanja na evropskom nivou", rekao je austrijski kancelar.

Najavljuje da će Narodna partija Austrije (OVP) koju vodi na Evropskim izborima nastupiti kao „jasna proevrospka snaga".

"Mi se zalažemo za Evropu supsidijarnosti i za EU, koja se povlači iz malih pitanja i snažnije se angažuje oko velikih tema. Ne želimo još više birokratije, regulacija. Nama je potrebna EU koja nudi sigurnost, konkuretnost i koja se angažuje i izvan svojih granica", rekao je Kurc.

Što se unutrašnje politike tiče, austrijski kancelar želi 2019. da nastavi rad na povećanu privlačnosti Austrije kao destinacije za ulaganja i naseljavanja kompanija.

Takođe namerava da smanjuje nezaposlenost u pravcu 300.000, a u sklopu poreske reforme želi da rastereti sve građane sa malim i srednjim primanjima.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 26. dec 2018, 22:38) - anonymous [neregistrovani]

Gospodine Kurz,

Zapad nam je poznat po samopohvalama, do ruzne gorodosti, koju su i mnogi drugi narodi osetili na vlastitoj kozi.

(sreda, 26. dec 2018, 12:12) - anonymous [neregistrovani]

Vala baš

Ste dosta uradili:obećali da nećete da podržite Kosovo da uđe u interpol, pa ste ipak glasali za njih, da se ne pominje ostalo...