Dodik: Kosovska vojska udar na stabilnost regiona

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je usvajanje seta zakona kojima se inicira uspostavljanje tzv. vojske Kosova direktan udar na mir i stabilnost ne samo Srbije već i celog regiona, i to nikako ne može biti dobra vest, ni za Republiku Srpsku, ni za BiH.

"Uspostavljanje vojske samoproglašenog Kosova je ozbiljan udarac i međunarodnoj zajednici, koja posmatra kako jedan parlament samoproglašene države krši rezolucije Saveta bezbednosti UN, kršeći sve norme međunarodnog prava", rekao je Milorad Dodik, prenela je RTRS pozivajući se na Srnu.

Dodik je naglasio da je zbog mira i stabilnosti u celom regionu neophodno da se tim povodom, u najskorije vreme, oglasi i Savet bezbednosti UN, telo koje je i ustanovilo Rezoluciju 1244.

"Verujemo da će vlasti države Srbije svojom mudrom politikom uspeti da sačuvaju mir u svojoj južnoj pokrajini koji je sigurno poljuljan današnjom odlukom vlasti u Prištini", naveo je predsedavajući Predsedništva BiH.

Dodik je najavio je da će pokrenuti inicijativu u Predsedništvu BiH da se osudi formiranje tzv. vojske Kosova, jer je time direktno ugrožen Aneks jedan B Dejtonskog sporazuma o regionalnoj stabilizaciji. 

Milorad Dodik izjavio je da će Republika Srpska, posle formiranja kosovske vojske, ispitati mogućnosti za izlazak iz sporazuma koji je predvideo stvaranje Oružanih snaga BiH, prenosi Fena.

Dodik je podsetio je da su predstavnici RS bili "prisiljeni na odustajanje od Vojske RS" i da su "pod brutalnim pritiskom na RS formirane Oružane snage BiH", i istakao da se istovremeno Kosovu daje pravo da formira svoju vojsku i da jedan deo međunarodnih snaga stoji iza toga.

"Ovo će biti prilika da mi, u okviru Aneksa 1B Dejtonskog sporazuma razmotrimo naše učešće u sporazumu o formiranju Oružanih snaga BiH, i RS će to uraditi u najskorije vreme. Putem nadležnih institucija ispitaćemo mogućnosti za izlazak iz tog sporazuma koji je predvideo stvaranje Oružanih snaga BiH", rekao je Dodik.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи