Smanjena kazna Perkoviću, umesto doživotne - 30 godina zatvora

Bivši pripadnik jugoslovenske tajne službe Josip Perković, koji je u Nemačkoj osuđen za ubistvo emigranta Stjepana Đurekovića, dobio je u Zagrebu kaznu od 30 godina zatvora.

Vanraspravno veće Županijskog suda u Zagrebu prevelo je doživotnu kaznu koja je Perkoviću izrečena u Nemačkoj u tridesetogodišnju, koju će odslužiti u Hrvatskoj, a u to će se uračunati vreme koje je već proveo u zatvoru. 

Sud smatra da se u izricanju kazne treba primeniti zakon koji je trenutno na snazi. Odbrana ima pravo žalbe Vrhovnom sudu. 

Perkovićeva odbrana ranije je tvrdila da u njegovom slučaju treba primeniti 20-godišnju zatvorsku kaznu koja je bila najveća kazna u vreme ubistva, a ujedno je i najpovoljnija za osuđenika, prenosi HRT.

Perković je za saučesništvo u ubistvu Đurekovića osuđen zajedno sa Zdravkom Mustačem kojem će nemačku kaznu s hrvatskim propisima uskladiti Županijski sud u Velikoj Gorici.

Vrhovni zemaljski sud u Minhenu Perkovića i Mustača osudio je u avgustu 2016. na doživotnu zatvorsku kaznu zbog odgovornosti za ubistvo Stjepana Đurekovića koga su u julu 1983. ubili za sada nepoznati izvršioci. Perković ima 73 godine.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 14. dec 2018, 17:06) - Ivan Zgrozeni [neregistrovani]

Obzirom

na njegovu dob nema nikakve razlike.