Krstičević o nabavci F-16: Čekaćemo SAD i Izrael koliko treba

Hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević rekao je da je proces nabavke aviona od Izraela u toku i da će Hrvatska čekati dogovor SAD i Izraela "koliko god treba".

Krstičević je istakao da je "sveto pismo" da Hrvatska dobije onaj avion koji je tražila, prenosi hrvatski portal Indeks. 

"Proces je u toku, sada čekamo dogovor Izraela i SAD. Najpre, po pitanju sposobnosti, po pitanju ratnog vazduhoplovstva, znate da nam to treba. Imali smo razumevanja i za druge resore, pazili smo da izaberemo avion koji će biti garant mira, a da imamo sredstva i za druge resore", rekao je Krstičević novinarima u Zagrebu.

Prema njegovim rečima, struka je definisala kakav je avion potreban da bi Hrvatska mogla da osigura mir i bezbednost.

"Videli ste i kad smo slavili ‘Oluju', videli ste izraelske avione iznad Knina, to vredi nešto. I ovo sad radimo sa prijateljima i partnerima, SADm i Izraelom", rekao je Krstičević.

Hrvatski portal je juče objavio da, iako je američki Stejt department odobrio prodaju izraelskih aviona Hrvatskoj, postoje neki uslovi koji su za Izrael neisplativi, a za Hrvatsku nepoželjni.

Kako navode, ambasada SAD u Hrvatskoj saopštila je da se avioni, koji se u Izraelu nalaze od osamdesetih godina, moraju najpre vratiti u fabričko stanje kako bi prodaja bila odobrena.

Odluka Stejt departmenta, inače, prvo će se naći pred američkim Kongresom, koji ima 15 dana da se izjasni.

U međuvremenu, premijer Hrvatske Andrej Plenković i hrvatsko Ministarstvo odbrane izjavljuju da Hrvatska želi avione u sadašnjem stanju, a iz ambasade SAD poručuju da oni moraju prethodno da se vrate na fabrička podešavanja, odnosno da se ukloni niz modifikacija i promena na avionima, urađenim u protehlih 34 godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво