Medojević i Knežević uskoro na slobodi

Ustavni sud Crne Gore proglasio je neustavnom odredbu Zakonika o krivičnom postupku na osnovu koje je Viši sud u Podgorici odredio zatvor poslanicima Demokratskog fronta Nebojši Medojeviću i Milanu Kneževiću, što znači da će njih dvojica moći da idu kući čim dobiju rešenje Ustavnog suda, potvrđeno je "Vijestima".

Ustavne žalbe podneli su advokati Medojevića i Kneževića na rešenje Višeg i Apelacionog suda kojim im je određena kazna zatvora do 60 dana zbog odbijanja da svedoče u predmetima koje, povodom njihovih tvrdnji, formiralo Specijalno tužilaštvo.

"Pomoćnici Medojevića i Kneževića su od početka bili u pravu. Viši i Apelacioni sud nisu povredili Ustav, već zakon koji je protivustavan. U jednom momentu je stavljena tačka da više nikom ne može da padne na pamet da svedoke, bilo kog građanina Crne Gore ili bilo kog svedoka u bilo kom postupku smešta u Spuž ili iza rešetaka jer mu se ne dopada nešto što se progovori", rekao je advokat Miroje Jovanović.

Predsednica Veća sudija Ustavnog suda Desanka Lopičić predložila je pokretanje postupka za ocenu ustavnosti dela odredbe člana Zakona o krivičnom postupku kojom je propisana i mogućnost zatvaranja svedoka koji odbija da svedoči.

Lopičić je predložila obustavu rešenja koja su doneta na osnovu navedene odredbe zakona i da se odmah naloži obustava prinudnih mera zatvaranja podnosilaca ustavnih žalbi.

Medojević je uhapšen kasno uveče 29. novembra, a sud mu je odredio pritvor u trajanju do dva meseca jer je odbio da svedoči u predmetu formiranom u Specijalnom državnom tužilaštvu zbog javno izgovorenih tvrdnji da navodno zna da bivšem gradonačelniku Podgorice neće biti određen pritvor iz razloga što je Glavni specijalni tužlac primio mito u iznosu od 100.000 evra.

Potom je kažnjen sa još dva meseca zatvora jer je odbio da svedoči u predmetu koji je formiran povodom njegovih tvrdnji iz maja prošle godine, da je tužilac Katnić učestvovao u ratnom zločinu na teritoriji Cavtata tokom 1991. i 1992. godine.

Sud je doneo istu odluku i za Kneževića zbog odbijanja da dostavi podatke o sudiji koji mu je navodno ponudio mito u iznosu od 10.000 evra da mu ukine presudu zbog napada na policajaca 2015. godine.

Nakon odluke Ustavnog suda, novinarima se obratio Milan Knežević koji nije želeo da napušta Skupštinu od kad je doneta odluka o pritvoru.

Rekao je da je posle 14 noći i 13 dana provedenih u Skupštini, zadovoljan što može da u svoje i ime Medojevića, proglasi "malu ali značajnu pobedu".

"Iako još nisam dobio zvanično rešenje Ustavnog suda, jasno je da Inicijativa za ocenu ustavnosti znači pobedu DF-a. Posle Medojevića i mene, nijedan građanin ne može se naći u ovakvoj situaciji", rekao je Knežević.

Dodao je i da želi da opovrgne spekulacije da će, ukoliko odluka Ustavnog bude pozitivna, prekinuti proteste.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво