Jezero Balaton, zamena za more

Mađarska nema more, ali ima jezero Balaton - omiljeno odredište turista, pored Budimpešte. Leti je krcato, a gostiju ne manjka ni tokom zime. Najviše ih je iz Rusije, Češke, Slovačke, Poljske, Austrije. Nadaju se i gostima iz Srbije.

Na najvećem jezeru u centralnoj Evropi leži Mađarska u malom. Duž obale mađarski simboli - od paprike, štrudle, bogatog jelovnika u čardama, do tradicionalnih rukotvorinama. Ipak, naše ljude hrana ne privlači najviše.

"Turisti iz Srbije uglavnom dolaze leti na surfovanje i jedrenje. Zimi ih je manje, ali ih pozivamo jer nudimo bogat kulturni sadržaj, obilazak vinarija, brojne izlete", kaže Aleksandra Đuru iz „Hungest hotela Balaton".

Severna obala Balatona diči se poluostrvom i gradićem Tihanj. Zapljuskuje mirisom lavande koju je kraljica Anastasija donela sa Krima. Ovde je jezero najuže - leti se preplivava, a zimi kad zaledi - postaje klizalište.

Turistički vodič Irena Čakanj rekla je da je selo sa tipičnim starim zgradama u kojima žive ljudi ili su napravljene za turizam. „Tihanj je najskuplji i najeksluzivniji gradić na Balatonu i on je jedan simbol Balatona", navodi Čakanj.

A simbol Tapolce, gradića desetak kilometara udaljenog od obale - pećina Tavas.

Petnaest metara pod zemljom skrivena je ova pećina, četvrta po veličini u Mađarskoj. U njoj je jezero koje nastaje mešanjem dva izvora vode - tople i hladne, i temperatura iznosi oko 20 stepeni. Pećinu godišnje poseti između 150 i 200 hiljada turista.

"Tapolca je postala turističko mesto upravo zahvaljujući ovoj pećini. Dolaze nam turisti iz celog sveta, naročito leti, i veslaju u ovim čamcima. Deo ove vode izlazi iz pećine i nastaje mlinsko jezero u kome je kupanje dozvoljeno samo za Božić", naveo je Jožef Verge.

Još jedna pećina je puna turista - nema vodu ali ima lekoviti vazduh. Otkriven je slučajno, tokom Drugog svetskog rata.

"Ovde je za vreme rata bila bolnica. Lekari su tada primetili da se pacijenti brzo oporavljaju i da im rane brzo zaceljuju. Tako su i shvatili da je pećina dobra za bronhijalnu astmu, kašalj, srce", objašnjava Zita Požicki iz „Hungest hotel Pelion"

Lekovito je i jezero Heviz, nedaleko od Balatona. Krase ga indijski lotos i voda koja se obnavlja za samo 24 sata. Temperatura joj je 24 stepena, tokom zime, tako da je u njoj uvek banja.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи