Gruevski se kroz Budimpeštu šeta

Na društvenim mrežama pojavila se fotografija na kojoj se vidi bivši makedonski premijer Nikola Gruevski kako šeta Budimpeštom, mesec dana nakon što je napustio zemlju i dobio azil u Mađarskoj, prenose makedonski mediji.

Televizija Telma navodi da ni posle mesec dana niko nije preuzeo odgovornost za "bekstvo Gruevskog iz zemlje".

Odgovornost funkcionera koji su to omogućili zatražilo je 14 nevladinih organizacija.

Građanska udruženja takođe su apelovala da se ne potkopava perspektiva evrointegracija Makedonije koja zavisi od vladavine prava.

TV Telma je ranije danas izvestila da makedonska ministarka pravde Renata Deskoska očekuje da će se Mađarska kao država-članica Evropske unije voditi evropskim standardima i konvencijama kada bude odlučivala o zahtevu za ekstradiciju Gruevskog.

"Naše pravo je da zahtevamo ekstradiciju i u skladu sa međunarodnim važećim dokumentima imamo pravo da dobijemo ekstradiciju", rekla je Deskoska.

Nikola Gruevski je napustio Makedoniju između 8. i 11. novembra. On je 9. novembra trebalo je da se javi u skopski zatvor Šutka na izdržavanje zatvorske kazne od dve godine.

Nakon što su makedonske vlasti 12. novembra raspisale međunarodnu poternicu, jer nisu uspele da ga pronađu, Gruevski se oglasio na svom Fejsbuk profilu tvrdeći da je u Mađarskoj zatražio azil kako bi se zaštitio od političkog progona u Makedoniji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара