Ninić: Ukinuti odluku o zabrani ulaska u Crnu Goru Miroviću

Ivan Ninić, advokat beogradskog profesora dr Dejana Mirovića, najavio je pokretanje sudskog postupka pred Upravnim sudom u Podgorici protiv rešenja o zabrani prelaska državne granice njegovom klijentu, ukoliko u međuvremenu crnogorske vlasti ne ukinu takvu odluku po već izjavljenoj žalbi.

Advokat Ninić je ukazao da je u cilju zaštite elementarnih ljudskih prava, koja su prema profesoru Miroviću flagrantno prekršena od institucija Vlade Crne Gore, iniciran postupak koji će se okončati prvo pred nacionalnim pravosuđem u Podgorici, a potom sasvim izvesno i pred Evropskim sudom u Strazburu.

"Po ovlašćenju profesora Mirovića, protiv rešenja o zabrani prelaska državne granice, izjavio sam žalbu MUP-u Crne Gore, a preko ambasade u Beogradu. Svi pravni argumenti su na Mirovićevoj strani i izražavam očekivanje da će politički pamflet granične policije u Bijelom Polju, koji su telefonom diktirali pogorički centri moći, biti ukinut", rekao je Ninić, preneo je portal IN4s.

Ipak, dodaje Ninić, ukoliko politika i sila nadvladaju pravo, njihov sledeći korak biće pokretanje sudskog spora pred Upravnim sudom u Podgorici.

"Legitimno pravo mog branjenika je da od institucija Crne Gore dobije argumentaciju i objašnjenje mere kojom je ustanovljena restrikcija njegovih ljudskih prava. Kada jednog vrhunskog intelektulaca, kao što je univerzitetski profesor Dejan Mirović, u 21. veku, u srcu Evrope, u državi koja se verno zaklinje na evroatlantske vrednosti, lišite prava na slobodu kretanja, mišljenja i uživanja vlastite imovine, najmanje što možete da uradite jeste da mu jasno predočite razloge zbog kojih ima tretman državnog neprijatelja", naglašava Ninić.

Postavio je pitanje Vladi Crne Gore, kako to intelektulni rad jednog profesora, koji nije nosilac kriminalne, političke ili javne funkcije u Srbiji, može ugroziti unutrašnju bezbednost članice NATO saveza.

Prema njegovim rečima, neformalni centar moći unutar bezbednosnog aparata Crne Gore je bio prinuđen da fabrikuje izveštaje o Miroviću, kako bi primenom odredbe člana 8. i 95. Zakona o strancima, mogao da ustanovi individualnu meru zabrane prelaska državne granice.

"Evidentno je da oligarhija u Podgorici, okupljena oko Mila Đukanovića, pati od deficita senzibiliteta prema intelektualcima koji nisu poltroni i ne strahuju da promovišu drugačije političke vrednosti. Zbog toga će profesor Mirović civilizacijsko pravo koje mu pripada i koje mu je na brutalan način ugroženo štititi i pred sudom u Strazburu", zaključio je Ninić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара