Hrvatska se ne meša u unutrašnje stvari BiH

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da za razliku od trojice bivših Visokih predstavnika u BiH, Hrvatska se ne meša u unutrašnja pitanja BiH, već ispunjava međunarodne obaveze, u potpunosti poštujući suverenitet i teritorijalni integritet BiH i njen ustavni i pravni poredak.

U saopštenju objavljenom sinoć povodom pisma koji su trojica bivših visokih predsavnika u BiH Pedi Ešdaun, Kristijan Švarc - Šilling i Karl Bilt uputili šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini, navodi se i da Hrvati nemaju svog legitimnog predstavnika u Predsedništvu BiH.

"Kao potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, te susedna i prijateljska zemlja BiH sa kojom deli granicu dugu više od hiljadu kilometara, kao država koja ima ustavnu obavezu brinuti o Hrvatima izvan Hrvatske i kao odgovorna članica Evropske unije i NATO, Hrvatska, koja je ujedno i najiskreniji zagovornik evropskog puta BiH, ima brojne razloge, ali i obavezu da pomno prati zbivanja u toj zemlji", navodi se u saopštenju.

Podseća se da Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH definišu tu zemlju kao jednu državu koja se sastoji od dva entiteta i tri jednakopravna konstitutivna naroda i ostalih. 

"Nažalost, konstitutivni narodi, delom i zbog odluka nekih Visokih predstavnika, trenutno nisu jednakopravni što je razlog za ozbiljnu zabrinutost i što može da šteti funkcionalnosti i stabilnosti Bosne i Hercegovine", navodi se u saopštenju.

Kao "poslednji primer neravnopravnosti" navode se izbori za članove Predsedništva BiH, na kojima je hrvatski član Predsedništva BiH izabran pretežno glasovima pripadnika bošnjačkog naroda.

"Dakle, za razliku od ostala dva konstitutivna naroda, Hrvati ponovo nemaju svog legitimnog predstavnika u Predsedništvu BiH, premda je jedan kandidat dobio preko 80 odsto njihovih glasova, već je za njihovog predstavnika izabran kandidat koji je dobio veću podršku, ali u krajevima gde je broj hrvatskih birača zanemariv", navodi se u saopštenju.

Kako se ocenjuje, takav "paradoksalan ishod", osim što nije pravičan ni legitiman, u suprotnosti je s duhom Dejtonskog mirovnog sporazuma i Odlukama Ustavnog suda BiH koje su potvrdile proporcionalnu i legitimnu zastupljenost konstitutivnih naroda u BiH kao "krovno načelo koje proizlazi iz Ustava BiH i koje vredi za sve administrativne i politicke razine vlasti".

U saopštenju se predviđa da je iduća prilika u kojoj će biti testirano poštovanja vladavine prava, uključujuci i poštovanje odluka Ustavnog suda BiH, formiranje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

broj komentara 9 pošalji komentar
(ponedeljak, 10. dec 2018, 22:57)
anonymous [neregistrovani]

@Komšić

Zato sto su Covica birali Hrvati, a Komsic je dosao na to mesto glasovima Bosnjaka.

(ponedeljak, 10. dec 2018, 21:48)
anonymous [neregistrovani]

Komšić

Zašto se pravi problem što je gospodin Komšić u predsedništvu a ne Čović pa isti taj izborni zakon je bio i kad je Čović bio u predsedništvu B I H zašto tolika polemika oko toga

(nedelja, 09. dec 2018, 23:57)
anonymous [neregistrovani]

povratak

Hrvati neka vrate srbe na njihova ognjišta pa tek onda mogu nešto reć a do tada neka ćute

(nedelja, 09. dec 2018, 22:46)
anonymous [neregistrovani]

Ostali

Jugoslavija je i propala, jer se ostalima poklanjala ogromna pažnja. Ti ostali sad napraviše problem na Kosovu i Metohiji. U BiH postoje tri konstitutivna naroda i dva ravnopravna entiteta.

(nedelja, 09. dec 2018, 12:16)
anonymous [neregistrovani]

Hrvatska

Hrvatska je izdala Hrvate iz BiH dozvoljavajuci da dobiju potpuno nelegitimno predstavnika kojeg su im birali Bosnjaci. Ali, to je ionako samo nastavak politike koju su odavno vodili, jer nista ne rade da zastite Hrvate vec ih predaju drugima.

(nedelja, 09. dec 2018, 11:58)
anonymous [neregistrovani]

ako koza laze , rog ne laze

Kako se Hrvatska ne mesa kad Stjepan Mesic to potvrdjuje ?
Sta , ne treba ga slusati i ne treba mu verovati ?
A kada napada Srbe i Srbiju onda se njegove izjave stavljaju u naslove na prvim stranama . 

(nedelja, 09. dec 2018, 11:15)
anonymous Lala [neregistrovani]

Pogrešan naslov

Treba da stoji : Hrvatska se ne meša samo u unutrašnje stvari BiH (ostalo je već davno poznato) .

(nedelja, 09. dec 2018, 10:11)
milan [neregistrovani]

Konstituivni narodi

Pa i u Hrvatskoj je u ustavu pisalo da u Hrvatskoj žive dva
konstituivna naroda pa je jedan narod Hrvatska izbrisala.
Sada Hrvatska ti isto predlaže i u BiH i tako se meša u
njene unitrašnje poslove. Hrvate nije potrebni brisati kao
konstituivni narod Federacije BiH, kao što so to uradili
Hrvati sa Srbima u Hrvatskoj. 

(nedelja, 09. dec 2018, 10:02)
anonymous [neregistrovani]

Proizilazi iz pisma

Iz pisma sam konacno procitao da je Hrvatska potpisnica Dejtonskog sporazuma. Jedna od potpisnica, ne garant kako se prezentuje nekad. A druga stvar da je BiH slozena od dva entiteta, tri konstitutivna naroda i ostalih. Stalno se brane interesi drzave i entiteta preko predstavnika naroda ali sta je sa ostalima? Ko su njihovi predstavnici. Ako ih Ustav definise ko im bira predstavnike i ko ih stiti?