Tenzije na grčko-albanskoj granici zbog zabrane parastosa

Albanski policajci zaustavili su desetine grčkih građana koji su hteli da uđu u Albaniju da bi prisustvovali parastosu Grku Konstantinosu Kacifasu koji je ubijen 28. oktobra u albanskom selu Bulartu.

Albansko stanovništvo jutros je formiralo "živi lanac" u znak protesta što su autobusi sa grčkim građanima krenuli u Bularat, preneo je Ekatimerini.

Ubistvo se inače dogodilo u albanskom selu Bularat, u kojem većinu stanovnika čine Grci, u trenutku kad se obeležavala godišnjica ulaska Grčke u Drugi svetski rat, a to je 28. oktobar 1940. godine.

Prema albanskim medijima, Kacifas je pucao iz "kalašnjikova" na albanske policajce koji su skidali grčku zastavu, dok predstavnici organizacija Grka u Albaniji smatraju da je "policija mogla da ga uhapsi".

Albanski mediji su preneli tada i da je Kacifas bio član desničarske stranke "Zlatna zora".

U saopštenju albanske policije je navedeno da je Kacifas najpre pucao u vazduh, a potom i na policijska vozila koja su mu se približavala.

Albanska policija navela je da je on ubijen u razmeni vatre.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 09. dec 2018, 18:55)
anonymous [neregistrovani]

Pocelo je...

...i tamo znaci.
To su sve posledice politike SAD,EU i NATO saveza.
Bice toga jos,ne berite brigu!

(nedelja, 09. dec 2018, 12:06)
FORum LIvii [neregistrovani]

Evropa bez reci

Dzaba Grckoj clanstvo u Evropskoj Uniji kada nema pomoc i podrsku Brisela. Nema pomoc ni u medijima koji je ne podrzavaju u ovom teskom incidentu.Albanija koja NIJE clanica EU , ostaje van kritika , osuda i pritisaka iako se ponasa necivilizovano.