Linta: Hapšenja u Vukovaru maltretiranje Srba

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da hapšenje petoro Srba u Vukovaru zbog sumnji za ratni zločin predstavlja nastavak "proizvodnje straha i maltretiranja Srba s ciljem da se što više iseljavaju iz Hrvatske".

"Jasno je da su hapšenja petoro Srba posledica pritiska i kampanje Gradonačelnika Vukovara Ivana Penave i raznih veteranskih udruženja i stranaka desnice na aktuelnu vlast", ocenio je Linta u saopštenju.

On ocenjuje i da je neistina da hrvatska policija svoj posao radi profesionalno kako je rekao hrvatski premijer Plenković nakon hapšenja vukovarskih Srba.

"Na delu je dugi niz godina politička zloupotreba hrvatske policije koja za ratne zločine hapsi samo Srbe i to najčešće bez ikakvih dokaza. S druge strane, u Hrvatskoj se slave i slobodno šetaju lica koja su naredila ili organizovala ili počinila ratne zločine protiv Srba", ukazao je Linta.

Linta je pozvao Tužilaštvo za ratne zločine da pokrene istrage protiv pripadnika hrvatskih vojnih, paravojnih i policijskih formacija koji su odgovorni za brutalne zločine protiv srpskih civila u Vukovaru pre i tokom oružanih sukoba.

On smatra i da u slučaju da nisu dostupni da daju izjave Tužilaštvo za ratne zločine treba protiv tih lica da raspiše poternice.

Linta navodi i da je prema podacima Udruženja srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih i nasilno odvedenih lica "Protiv zaborava", koje deluje u Hrvatskoj, tokom leta i jeseni 1991. godine u Vukovaru ubijeno ili nestalo preko 120 Srba.

"Za zločine nad Srbima u Vukovaru 1991. godine niko nije optužen a kamoli osuđen", napominje Linta.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво