Linta: Hapšenja u Vukovaru maltretiranje Srba

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da hapšenje petoro Srba u Vukovaru zbog sumnji za ratni zločin predstavlja nastavak "proizvodnje straha i maltretiranja Srba s ciljem da se što više iseljavaju iz Hrvatske".

"Jasno je da su hapšenja petoro Srba posledica pritiska i kampanje Gradonačelnika Vukovara Ivana Penave i raznih veteranskih udruženja i stranaka desnice na aktuelnu vlast", ocenio je Linta u saopštenju.

On ocenjuje i da je neistina da hrvatska policija svoj posao radi profesionalno kako je rekao hrvatski premijer Plenković nakon hapšenja vukovarskih Srba.

"Na delu je dugi niz godina politička zloupotreba hrvatske policije koja za ratne zločine hapsi samo Srbe i to najčešće bez ikakvih dokaza. S druge strane, u Hrvatskoj se slave i slobodno šetaju lica koja su naredila ili organizovala ili počinila ratne zločine protiv Srba", ukazao je Linta.

Linta je pozvao Tužilaštvo za ratne zločine da pokrene istrage protiv pripadnika hrvatskih vojnih, paravojnih i policijskih formacija koji su odgovorni za brutalne zločine protiv srpskih civila u Vukovaru pre i tokom oružanih sukoba.

On smatra i da u slučaju da nisu dostupni da daju izjave Tužilaštvo za ratne zločine treba protiv tih lica da raspiše poternice.

Linta navodi i da je prema podacima Udruženja srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih i nasilno odvedenih lica "Protiv zaborava", koje deluje u Hrvatskoj, tokom leta i jeseni 1991. godine u Vukovaru ubijeno ili nestalo preko 120 Srba.

"Za zločine nad Srbima u Vukovaru 1991. godine niko nije optužen a kamoli osuđen", napominje Linta.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 07. dec 2018, 19:16)
anonymous [neregistrovani]

Neophodno je...

...preduzeti mere i aktivnosti kako bi u javnost izasle sve pojedinosti o zlocinima nad Srbima,sirom Hrvatske,pocinjenih od strane pojedinaca,paravojnih formacija i policije tadasnje SRH,pre pocetka gradjanskog rata,u toku i nakon rata!
Akcenat bi trebao biti na razotkrivanju pocinilaca i naredbodavaca.Verujem da ima dosta prikupljenih podataka,ali i da ima daleko vise podataka i dokaza koji jos nisu ni "taknuti". 

(petak, 07. dec 2018, 17:55)
anonymous Lala [neregistrovani]

To je to ,

Glasački potencijal Srba u Vukovaru treba po svaku cenu smanjiti jer na lokalnim izborima mnogo smetaju "gospodi braniteljima " .