Crnogorski pokret zbog Amfilohija podneo ustavnu žalbu

Nakon što je Više državno tužilaštvo potvrdilo rešenje niže instance da mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ne širi govor mržnje, nezadovoljan ovakvom odlukom Crnogorski pokret podneo je ustavnu žalbu na tu odluku.

Viša državna tužiteljka Olivera Ražnatović odbila je pritužbu Crnogorskog pokreta kojom je zahtevano preispitivanje rešenja Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici od 12. oktobra o odbacivanju krivične prijave protiv mitropolita Amfilohija, zbog krivičnog dela – povreda ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica.

Ustavna žalba je podneta zbog, kako su naveli, povrede ljudskih prava i sloboda, a nakon iscrpljivanja svih delotvornih pravnih sredstava, navela je Pobjeda, a preneo portal Radio-televizije Crne Gore.

Crnogorski pokret smatra da je Amfiholije u više navrata u svojim govorima povredio ljuska prava i slobode drugih naroda, a kao primer navode njegovu izjavu "da onaj koji nije kršten nema straha božjega ni stida pred ljudima".

Takođe, smatraju da je izjavom "da se sekta rodila iz tih zelenaško-udbaških i četničko-partizanskih podela, a ne iz pameti, ni od crkvenih ljudi... Broz je ovde prvi uselio tu sektu. Brozomora je urodila bratoubilaštvom u toku Drugog svetskog rata, bratoubilaštvom za vreme Gologa otoka. I taj duh bratoubilaštva porodio je tu sektu... ali ako hoće crkvi da pripadaju moraju da se vrate crkvi božjoj, crkvi Svetoga Vladimira, crkvi Svetoga Petra Cetinjskoga, crkvi kralja Nikole i duha kralja Nikole", Amfilohije kršio ljudska prava i slobode drugih.

Crnogorskom pokretu sporna je i izjava Amfilohija da "Crnogorsku (nekanonsku) crkvu stvara isti fašistički duh ko ji je stvorio i takozvanu pravoslavnu crkvu hrvatsku. Nju su stvorila dvojica Crnogoraca prokleti Sekula Drljević, tvorac fašističke nezavisne Crne Gore, i Savić Marković Štedimlija iz Pipera. Isti je taj i duh koji koji stvara ovde Crnogorsku crkvu".

Imeđu ostalog, ističu da "treba imati u vidu i da je imenovani načelnik cetinjske filijale beogradske patrijaršije i ličnost koja ima odlučujuću reč u anticrnogorskom pokretu, oličenom u opoziciji; da predvodi ustanak protiv evropske civilizacije i svih njenih vrednosti i da je eksponent stranih centara moći kojima je cilj propast i aneksija Crne Gore Srbiji".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи