Apelacioni sud potvrdio rešenje o pritvoru Medojevića

Odbijene žalbe advokata jednog od lidera Demokratskog fronta Nebojše Medojevića. Apelacioni sud Crne Gore potvrdio je rešenje Višeg suda o njegovom pritvoru do dva meseca zbog odbijanja da svedoči. Poslanički imunitet važi samo od početka do zaključenja sednice parlamenta, za izjave date van skupštine imunitet ne postoji, obrazložio je crnogorski sud.

U obrazloženju, Apelacioni sud navodi da je za Medojevića takva mera određena jer je 23. jula 2018. godine, pred Specijalnim državnim tužilaštvom (SDT) i nakon što je bio novčano kažnjen, ponovo odbio da svedoči u predmetu formiranom u SDT-u zbog javno izgovorenih tvrdnji, prenosi portal CdM. 

Medojević je, naime, tada izjavio da pouzdano zna da bivšem gradonačelniku Podgorice Momiru Mugoši neće biti određen pritvor zbog toga što je glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću dao mito od 100.000 evra.

Zatvor traje dok svedok ne pristane da svedoči ili dok njegovo saslušanje ne postane nepotrebno ili dok se krivični postupak završi, a najduže dva meseca.

Iz navedene zakonske odredbe jasno proizilazi da se protiv svedoka mogu primeniti procesne kazne, novčana i zatvor, ukoliko odbije da svedoči, a pre davanja iskaza je opomenut da je dužan da govori istinu i da ne sme ništa da prećuti niti da odbije da svedoči, navedeno je u rešenju Apelacionog suda.

Sud je ocenio i da je pozivanje Medojevića na poslanički imunitet neosnovano, jer je imunitet garantovan samo u slučaju davanja "mišljenja, odnosno vrednosnih stavova".

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 07. dec 2018, 01:16)
anonymous [neregistrovani]

Ok

Rad Medojevica pratim odavno i mislim da je pravi borac za pravdu i istinu. Ja mu zelim da mu Bog da snage da prebrodi ovu tiraniju i nastavi svoju borbu do pobede. Dušan