Zaev: Nećemo biti "Severnomakedonci", ali ni "firomci"

Niti ja, niti vi, niti moja deca neće biti "Severnomakedonci", poručio je makedonski premijer Zoran Zaev odgovarajući na pitanje kako se osećao nakon što su poslanici u Sobranju glasali za izmene makedonskog Ustava. 

"Tačno je da imamo pridev severna, ali mi ostajemo Makedonija", rekao je Zoran Zaev, a preneo portal Plusinfo.

"Videli smo da 27 godina tonemo, možemo i da nastavimo da tonemo, ali da bismo obezbedili bolje uslove života u našoj zemlji i da ne postanemo država penzionera, kao i da zadržimo mlade, odlučili smo se na ove korake", objasnio je Zaev.

Podsetio je da je u Prespanskom sporazumu priznat makedonski jezik, kao i pravo na samoopredeljenje.

"Nećemo biti 'Severnomakedonci', a nećemo nositi ni uvredljivo ime 'firomci' (FYROM, Former Yugoslav Republic of Macedonia).

Premijer je tokom javne debate na Univerzitu FON u Skoplju rekao da makedonski građani treba da razmisle šta ostavljaju svojoj deci, nakon čega je njegov govor pozdravljen velikim aplauzom.

Makedonski premijer izjavio je da su prioriteti njegove vlade transparentnost političkog odlučivanja, funkcionalni pravosudni sistem, efikasna borba protiv korupcije i poštovanje ljudskih prava.

"Usvajamo novi zakon o sprečavanju korupcije koji se izrađuje u saradnji sa nevladinim organizacijama, kako bi se uspostavilo nezavisno telo za borbu protiv korupcije", rekao je Zaev.

Nacrt zakona, dodao je, sadrži preporuke Evropske unije. Zakon bi trebalo da omogući nadležnom telu veće kompetencije kako bi moglo da prati finansiranje političkih partije, bankovne račune pojedinaca, pravne subjekte i finansijske institucije bez kršenja pravila o tajnosti podataka banke.  

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво