Dodik: Zastava RS mora biti tamo gde sam ja

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže da ta državna institucija može imati puni kapacitet pod uslovom da na svim sastancima, kojima prisustvuje, bude istaknuta zastava Republike Srpske, a ako to ne bude učinjeno, neće biti ni sednica Predsedništva.

"Nisam otišao tamo da primam platu i da budem ikebana. Praksa pravljenja ikebana od srpskih članova u različitim telima biće prekinuta. Ne osporavam zastavu BiH, ali zastava Republike Srpske mora biti tamo gde sam ja", rekao je Milorad Dodik novinarima posle sastanka s predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović u Banjaluci.

Istakao je da predstavnici Srpske žele da budu aktivni učesnici politike koja se usvaja na nivou BiH.

"Predsedništvo je potpuno razvlašćeno nametnutim odlukama visokog predstavnika i dovedeno do pozicije britanske kraljice, iako piše da je Predsedništvo izvršnopolitički organ BiH, a da su Savet ministara i svi drugi organi, osim Centralne banke, pomoćni organi Predsedništva. Samo želim da se to vrati", naglasio je Dodik.

Prema njegovim rečima, Ustavom je propisano da simbole BiH utvrđuje parlament, a potvrđuje Predsedništvo BiH, ali to nije poštovano u slučaju zastave BiH.

"Zastavu BiH nametnuo je visoki predstavnik i o njoj nije bilo dogovora, ali je kasnije na nivou parlamenta donesen zakon koji je motivisan isključivo nemogućnošću da se promeni bilo šta od onoga što je visoki predstavnik odredio. Dakle, imali ste situaciju da visoki predstavnik nametne zastavu", istakao je Dodik, prenela je RTRS.

Predsedavajući Predsedništva BiH dodao je da zastava BiH predstavlja i zastavu FBiH i ona se kao takva formalno koristi na osnovu odluka federalnih organa.

"Oni nisu ni bili u prilici da usvoje bilo kakvu drugu zastavu osim da se slože sa tom. U suštini to predstavlja činjenicu da ja kao srpski član Predsedništva dolazim u radne prostorije gde postoji zastava BiH i zastava FBiH i da obavljam svoju dužnost prezentovanja i reprezentacije Republike Srpske pod drugim zastavama. To je prosto neodrživa praksa", kaže Dodik.

Protiv "nametnutih zakona" 

Komentarišući pozive bošnjačkih zvaničnika i visokog predstavnika u BiH Valentina Incka na poštovanje Zakona o zastavi BiH, Dodik je istakao da je i on za poštovanje zakona, ali ne nametnutih koji menjaju suštinu Ustava.

"Ne tražim ništa drugo nego da se na mestima gde se pojavljujem kao srpski član Predsedništva BiH i reprezent Srpske na vidnom mestu nalazi i zastava Republike Srpske. Ne tražim da ona bude pored zastave BiH, jer je i zakon propisao da se pored zastave BiH ne mogu isticati druge. To ne znači da na nekoliko metara ili u drugom delu prostorije ne može da bude zastava Srpske", rekao je Dodik.

Istakao je da je pitanje prisustva zastave Srpske postalo vrhunsko političko pitanje i da se pokazuje da je bio u pravu kada ga je pokrenuo.

"Samo za naše predstavnike u zajedničkim institucijama, nažalost, to nije bilo vrhunsko političko pitanje. Vidimo sada koliki je njegov značaj kada je otvoreno to pitanje", naglasio je Dodik.

Govoreći o tome da je juče napustio sastanak članova Predsedništva s delegacijom Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira, Dodik je rekao da ne izbegava sastanke, da se obratio na tom skupu, izneo svoj stav da želi dijalog, ali i uslove za održavanje sastanka.

Objasnio je da je na taj način protekao i sastanak sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Metjuom Palmerom.

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 07. dec 2018, 01:33) - Петрија [neregistrovani]

Нова криза на помолу?

Застава је државно обележје, Република Српска је ентитет који има право на употребу владтите заставе у овој сложеној држави - конфедерацији Босни и Херцеговини. Чак и у СФРЈ су републике - чканице Федерације имале своје заставе и истицале су их.... Овде ће бити великиг отпора, већег него ониг у вези са државним празником РС. И сваки пут ће бити тако кад год се покуша применити изворни Дејтонски споразум, супротно пракси коју је успоставио високи представник и Уставни суд кршећи Устав БиХ, који је саставни део Дејтонског споразума. Не треба попуштати, нипошто. То је сад јако битно. У питању је принцип који се мора одбранити..

(četvrtak, 06. dec 2018, 19:54) - Stefan [neregistrovani]

Ucimo

Dobro je ucimo polako kako se to radi. 

(četvrtak, 06. dec 2018, 19:53) - Огњен [neregistrovani]

Алал вера!

Тако треба! На томе је и требало инсистирати од почетка стварања БиХ и то би онда свима било нормално и нико не би правио проблем око тога нити питање. Треба да науче сви да поштују нас Србе, као што очекују да ми поштујемо све њих.

(četvrtak, 06. dec 2018, 18:53) - milan [neregistrovani]

Zastava

Ako bi ovo bilo pred izborima, onda bi se sve ovo moglo
razumeti kao predizborna borba i skupljanje poena.

I upravo tu se pokazuje ozbiljnost i sposobnost nekog
političara, kao što je gospodin Dodik, koji samo zahteva
da se preko njega poštuje njegov enitet, koliko se poštuje
i drugi entitet.

Bilo gde u svetu, a po istom pitanju, svaki bi političar nastupio
tačno tako, kako je nastupio gospodin Dodik. To bi svakome
homo sapiensu moralo biti razumljivo, ako je misleće biče.

Svoj doprinos rešenju toga "nesporazuma" bi pokušao
doprineti tako da dam predlog da se zastava BiH uvek nalazi
za leđima predsednika BiH, a zastava entiteta iza člana
predsedstva tog entiteta.