Hapšenja zbog ratnih zločina u Vukovaru

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović potvrdio je u Briselu da je nekoliko osoba uhapšeno zbog ratnih zločina na području Vukovara. Međutim, kaže da nije upoznat sa detaljima, prenosi "Hina".

Agencija navodi da su prethodno hrvatski mediji preneli da je, zbog sumnje da su tokom 1991. godine počinili ratni zločin u Vukovaru, policija pokrenula kriminalističku istragu protiv pet osoba srpske nacionalnosti sa područja Vukovara koji su rano jutros iz svojih domova odvedeni na informativne razgovore.

"Kao ministar ne znam niti mogu da znam detalje, ali ono što mogu da potvrdim jest da je nekoliko osoba danas uhapšeno zbog ratnih zločina i u ovom trenutku se sprovodi kriminilistička istraga i pretrage i u ovom trenutku ne mogu više ništa o tome da kažem", rekao je Božinović, koji u Briselu učestvuje na sastanku ministara unutrašnjih poslova EU.

Portparolka hrvatskog MUP-a Marina Mandić potvrdila je Hini da je u toku kriminalistička istraga koju sprovode policijski službenici radne grupe Direktorata policije, a vezana je za ratni zločin počinjen 1991. godine na području Vukovara.

Oglasio se i hrvatski premijer Andrej Plenković koji je rekao da hapšenje nije usledilo zbog pritiska vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave.  Hina prenosi da je Plenković izneo tvrdnju da hrvatska policija i Državno tužilaštvo rade svoj posao zakonito i nezavisno od bilo kojih institucija.

SDSS i ZVO zabrinuti

S druge strane, Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) i Zajedničko veće opština (ZVO) izrazili su zabrinutost akcijom policije. Ocenili su da one kod Srba na području Vukovara i šire "izazivaju strah i sumnju u nepristranost u neophodnoj istrazi neprocesuiranih ratnih zločina".

"Ne želeći da ulazimo u rad policije, a još manje da ometamo istražne radnje o pitanjima ratnih zločina, naša se zabrinutost temelji na činjenici da poslednji postupci policije dolaze nakon kampanje koju su pojedini političari na nacionalnom i lokalnom nivou pokrenuli u cilju izvršenja pritiska na policiju i na istražne organe", poručuju u zajedničkom saopštenju za javnost SDSS i ZVO, prenosi Hina.

SDSS i ZVO navode da je "prema raspoloživim informacijama, policija uhapsila dvojicu, a na informativni razgovor privela trojicu pripadnika srpske nacionalne manjine, iako su se privedeni pojedinci do sada uredno odazivali informativnim razgovorima i ničim nisu pokazivali spremnost na opstrukciju ili izbegavanje saradnje sa policijom".

"Njihovo privođenje, bojimo se, može da ima za cilj zadovoljavanje aktera kampanje koji su u društvu stvorili takvu atmosferu i koji su širili netrpeljivost prema pripadnicima srpske zajednice", navode iz SDSS i ZVO.

U saopštenju se takođe "upozorava da zločini počinjeni prema Srbima na području grada Vukovara i drugim mestima ostaju neprocesuirani, a kampanja procesuiranja prema pripadnicima srpske zajednice se nastavlja".

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 06. dec 2018, 18:58)
anonymous [neregistrovani]

Istrebljenje Srba u Hrvatskoj...

...se nastavlja i toga trebamo svi biti svesni!
Pravda za Srbe i ostale u Hrvatskoj nije ista,a pogotovo kad se radi o optuzbama za ratni zlocin.
Kazne za Srbe su daleko rigoroznije,nego za ostale iako se radi o istim delima!
Cesto dela za koja su osudjeni Srbi i ne spadaju u ratne zlocine po nijednom kriterijumu.

(četvrtak, 06. dec 2018, 18:28)
anonymous [neregistrovani]

Vukovar

Cilj svega ovoga je zastrašivanje nas preostalih Vukovarskih Srba kako bi se iselili.

(četvrtak, 06. dec 2018, 16:22)
Emigrant [neregistrovani]

Za sve su im Srbi krivi

Sta li ce opet napakovati Srbima samo Bog zna. U svakom slucaju nista lepo.