Dodik sa Palmerom: Za BiH najbolja demilitarizacija

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik sastao se u Sarajevu sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom i tom prilikom poručio da je protiv članstva BiH u NATO, kao i da je za BiH najbolji proces demilitarizacije.

Milorad Dodik je novinarima nakon sastanka sa Metjuom Palmerom rekao da u okviru aranžmana sa NATO-om, pod nazivom Partnerstvo za mir, može da se odvija određena saradnja, te da takav format saradnje imaju i Srbija i Rusija, prenosi RTRS.

Na Palmerovu konstataciju da MAP ne znači konačan NATO status, Dodik je rekao da se zalaže za smanjenje vojnog potencijala BiH i da je zagovornik demilitarizacije BiH, a protiv NATO puta BiH iz dobro poznatih razloga.

Naveo je da je sada ključno pitanje u BiH formiranje vlasti i da su, prema njegovom mišljenju, stvoreni uslovi za to.

Dodik je izjavio i da je Palmeru rekao da postupanja predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama moraju da budu u okviru rezolucije Narodne skupštine Srpske o vojnoj neutralnosti.

Naglasio je da je američkoj delegaciji rekao da je za BiH najbolji proces demilitarizacije.

"Rekao sam im da ima prostora da se zatraži kandidatski status BiH u EU i da oni u tome mogu da pomognu, ako hoće", rekao je Dodik, ocenivši razgovor kao dobar.

Prema njegovim rečima, američku delegaciju obavestio je da će organi BiH biti vrlo brzo formirani.

Preneo je i da je Palmeru rekao da ne očekuje da će uraditi bilo šta izvan njegove poznate politike, niti išta protiv Srbije na bilateralnom i na multilateralnom nivou.

"Rekao sam da ćemo da pratimo politike koje Srbija vodi prema NATO-u i rešenja sa Prištinom", naveo je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, samoproglašeno Kosovo je donelo bahatu odluku o taksama, ali sada je to stvar Evropljana.

"Oni (Kosovo) su produkt međunarodne politike koja je bila loša dugo godina. Oni utiču na njih, oni su dozvolili da se ruši međunarodni sporazum Cefta", zaključio je Dodik.

Kako je potvrđeno za RTRS, Dodik je rekao da poštuje SAD kao moćnu zemlju i podržava saradnju sa ovom državom, zalažući se za otvorenu komunikaciju sa američkim zvaničnicima, ali i istakao da je zbog učestalih stranih intervencija dobrim delom izgubljena snaga za kreativnost unutar BiH kojoj treba dati šansu da sama nade unutrašnji konsenzus o mnogim pitanjima.

Dodik se saglasio sa Palmerom o potrebi razvoja novih puteva za odnose SAD i BiH, ali i istakao da, što se njega lično tiče, ne moli i ne traži da mu se ukinu sankcije koje su uvele SAD.

Palmer je preneo Dodiku da podržava Dejtonski sporazum, Republiku Srpsku, njene institucije i njene simbole, u skladu sa zakonom.

Sastanku Dodika i Palmera prisustvovala je i američki ambasador u BiH Morin Kormak, a sve vreme sastanka bila je istaknuta zastava Republike Srpske.

Palmer se prethodno sastao sa članovima Predsedništva BiH. Međutim, Dodik je napustio sastanak nakon petnaestak minuta, jer nije bila istaknuta zastava Republike Srpske.

broj komentara 15 pošalji komentar
(četvrtak, 06. dec 2018, 11:59)
anonymous [neregistrovani]

Vidite li?

Politicari u Srbiji bi mogli da se potrude da nauce nesto od g.Dodika,kao na primer pokazivanje "crvene linije"i to svima.Bez obzira da li se zoves USA ili EU ili GB.
Skidam kapu pred g.Dodikom,tako se stoji pred svojim narodom i pred svetom.Srbi u Srpskoj sa njim imaju svoje "JA".

(četvrtak, 06. dec 2018, 01:02)
Благојевић [neregistrovani]

Подржавам председника Додика

Република Српска није заинтересована за било какве интеграције осим интеграција са српским земљама.

(sreda, 05. dec 2018, 23:49)
anonymous [neregistrovani]

Mi prvi počeli?

Koliko je znam, a i vi, počelo je u Sloveniji, a prije Slo, ukinute su autonomije VOJ i bivšoj pokrajini Kosovu 1989/90

(sreda, 05. dec 2018, 23:48)
anonymous [neregistrovani]

@Za 49% BiH, Srbi su Tudjmanu vratili tzv rsk! Zasto su to uradili

O kakvoj podeli se radi kada su najzesci sukobi bili upravo u toj Posavini odakle su se navodno po dogovoru povukli hrvatski vojnici, uz 1200 poginulih i preko 5500 ranjenih? O kakvim dogovorima vi govorite i ne razumem, zasto se tako lazna ideja plasira ovde vec duzi vremenski period? Pokusaja saradnje i kontakata naravno da je bilo, ali ne vidim otkud ljudima ideja da je bilo "velikog plana podele BiH i predaje Krajine" - pa Krajinu su predali upravo lideri RSK svojim odbijanjem Z4 - plan koji je Milosevic na kraju precutno ipak prihvatio.

(sreda, 05. dec 2018, 23:12)
Srbin [neregistrovani]

Re: Ako neko treba da se razoruža, onda je to Srbija

To bi ti voleo... E..pa nemoj da nas diraš pa nećemo ni mi tebe. Vi ste prvi počeli i to kukavički i mučki...Kao i uvek Srbi su uvek bili napadnuti i bili prinudjeni da se brane. Pa izvoli samo....

(sreda, 05. dec 2018, 22:57)
anonymous [neregistrovani]

Dodik 2

Su, kad bi to bilo tačno...
Dodika je 1998 , na tenku IFORA na čelo RS dovela Amerika!
2006 je postao predsednik entiteta uz pomoć, ne malog broja bošnjačkih glasova...

(sreda, 05. dec 2018, 22:39)
anonymous [neregistrovani]

Za 49% BiH, Srbi su Tudjmanu vratili tzv rsk! Zasto su to uradili?

Kakvi penzionisani amer oficiri, kakvi bakraci! Sve je bio dogovor Milosevica i Tudjmana! Zajedno su kasnije dijelili BiH!

(sreda, 05. dec 2018, 22:29)
anonymous [neregistrovani]

Ako neko treba da se razoruza, onda je to Srbija!

BiH ne predstavlja problem nikome! Pravoslavci su ti koji su najopsaniji. Oprostili su Hrvatima ustasluk, a Bosnjacima ne oprastaju sto su muslimani! Cisti nacizam i fasizam!

(sreda, 05. dec 2018, 22:19)
anonymous [neregistrovani]

Srbiju treba demilitarizovati!

Ukinuti entitete u BiH!

(sreda, 05. dec 2018, 22:18)
anonymous [neregistrovani]

Na kraju krajeva, zastava i ne predstavlja nista!

Stanje naroda je sve. U RS je narod u jako teskom stanju. Zastava im nece nista pomoci! Imaju ih ionako i previse,a osnovnih stvari nemaju!