Dodik napustio sastanak zbog zastave

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik napustio je u Sarajevu sastanak sa delegacijom Saveta za sprovođenja mira. Dodik je kao razlog naveo da nisu ispunjeni osnovni uslovi za njegovo održavanje, jer na sastanku nije mogla da bude istaknuta zastava Republike Srpske.

Dodik je podsetio da je BiH po ustavu državna zajednica sastavljena od dva entiteta i da je Republika Srpska njen deo i da prema tome zastava mora da bude istaknuta.

"Imajući u vidu da se u ovim prostorijama nalaze zastave BiH i FBiH, treba da se nađe i zastava Republike Srpske, koju je potvrdio Ustavni sud BiH. Pošto ti uslovi nisu ispunjeni, moje prisustvo nije moguće. Želim da vas pozdravim došao sam da vidite da ne stvaram problem", rekao je Dodik.

Dodik je delegaciji Saveta za sprovođenja mira rekao da je spreman da sa njima razgovara bilo gde i da je u susednoj kancelariji.

Visoki predstavnik u BiH, Valentin Incko, izjavio je da je Zakon o zastavi BiH jasan i precizan. 

Reagujući na to što je predsedavajući Predsednišva BiH, Milorad Dodik, napustio sednicu Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira, Incko je na konferenciji za novinare rekao da je "to taj zakon i da drugog nema".

"Mi smo izrazili spremnost o tome da smo i dalje otvoreni za saradnju sa svim članovima Predsedništva BiH", rekao je Incko, preneli su bosanski mediji.

I njegov zamenik Denis Herne kazao je da je zastava BiH na sastanku članova UO PIC-a sa članovima Predsedništva BiH u sali za sastanke zgrade državnog Predsedništva u skladu sa zakonom, preneo je portal Kliks, koji smatra da su reagovanja zvaničnika OHR u BiH na Dodikovo ponašanje blaga.

broj komentara 54 pošalji komentar
(četvrtak, 06. dec 2018, 01:14)
anonymous [neregistrovani]

Svakakvih komentara,

Bravo, Predsjedniče!

(sreda, 05. dec 2018, 22:20)
anonymous [neregistrovani]

Тако је Миле

Република Српска као један од два ентитета у БиХ има итекако право да истиче своја уставом БиХ загарантована обечежја и то право нико не може да јој одузме. Сарајево би да од Српске направи празну љуштуру, да Срби забораве ко су и шта су и да се претворе у Босанце, по опробаном инжењерингу који се тренутно води над Србима у Црној Гори. Такво нешто неће проћи. Нико Бошњацима и Хрватима не брани да истичу своја обележја у БиХ.

(sreda, 05. dec 2018, 21:30)
anonymous [neregistrovani]

@posledice će biti velike

Zašto posledice?zato što Dodik hoće zastavu R.Srpske?
Nemoj da ste smešni,pa u R.Srpskoj na svakoj zvaničnoj ustanovi ima i zastava BIH i nikom nesmeta.
Nije problem zastava i Dodik,nego R.Srpska.

(sreda, 05. dec 2018, 21:25)
anonymous [neregistrovani]

Da

Puna podrska Dodiku za ovo. Jer ovo je ponizavanje srpskog naroda i Republike Srpske. Kako zvanicna obelezja mogu biti zabranjena.

(sreda, 05. dec 2018, 21:24)
Stojan [neregistrovani]

Tako i treba

Ako Rama i Haradinaj mogu da se gadjaju zastavama neke velike albanije i granicama kako im volja, a da niko ne reaguje iz EU i sa zapada, onda i gospodin predsednik Milorad Dodik ima pravo da pored zastave BiH da stavi i ima zastavu konstitutivnog entiteta, tj. Republike Srpske. Nemojmo se praviti naivni, zasto Srbin ne moze da se izjasnjava kao Srbin i da istakne svoja zvanicna obelezja u drzavi u kojoj zivi. Pa nije to nacija nekih bosno-hercegovaca, da se ti sponzoti sa zapada pitaju lako bi oni napravili jos jednu naciju na Balkanu. Zato zastava Republike Srpske treba da stoji.

(sreda, 05. dec 2018, 21:14)
anonymous [neregistrovani]

MladaBosna

Tako su 1992.g.na Bascarsiji pucali na Srpskog svata i izazvali krvavi Gradjanski Rat.

(sreda, 05. dec 2018, 21:11)
anonymous [neregistrovani]

Benditerova komisija"

Podhitno da proglasi raspad vjestacke BIH i prizna RS Hb i 5 muslimanskih kantona kao sto su protivpravno ilegalno silom rasturili SFRJ clanicu UN.

(sreda, 05. dec 2018, 20:55)
anonymous [neregistrovani]

Milovane

Jedini cilj ratova 90ih je bio podjela BiH ! Tzv rsk ste sami prodali Hrvatskoj da bi sa njom podjelili BIh.

(sreda, 05. dec 2018, 20:30)
anonymous [neregistrovani]

Posljedice će biti velike.

Ivaniću, Radmanović i dr srpskim predstavnicima nije smetalo samo zastava BiH...
Dodik ne igra mudro...
Ostavka je najmanje što može da uradi za ovako dovođenje u opasnost srpskog naroda.

(sreda, 05. dec 2018, 20:20)
Mile [neregistrovani]

Zar da vodi narod bez zastave ?

Zasto da pristane da se zastava jednog od naroda koji je konstitutivan na 49% teritorije BiH a zave se Republika Srpska ne moze biti istaknuta?
Od koga se krije ta zastava?
Kome smeta?
Bravo za Dodika !