Dodik uneo zastavu Republike Srpske u Predsedništvo BiH

Član Predsedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik ispunio je predizborno obećanje i u svom kabinetu i svečanom salonu postavio zastavu Republike Srpske, preneli su banjalučki mediji. Zastava RS biće postavljena gde god sedim, rekao je Dodik. Komšić i Džaferović osudili Dodika zbog postavljanja zastave.

Dodik je primio novoimenovanog ambasadora Srbije u BiH, Aleksandra Đorđevića, i tom prilikom je prvi put u Predsedništvu BiH istaknuta i zastava Republike Srpske.

Sarajevski portal Kliks preneo je da je Dodik, ipak, izneo zastavu RS u svečani salon Predsedništva BiH, gde je primio ambasadora Srbije.

Reč je o prvom sastanku Dodika sa nekim stranim ambasadorom u zgradi Predsedništva BiH. 

Dodik je Đorđevića, kako se navodi, primio pod zastavama Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Republike Srbije.

Dodik je izjavio da će zastava Republike Srpske biti postavljena gde god on sedi.

"Zastavu BiH nametnuo je visoki predstavnik i ona nije prihvaćena od strane RS. Ispada da srpski član Predsedništva radi pod zastavom BiH i FBiH. Ne sporim da se istakne zastava BiH, ali mora da bude i zastava koja predstavlja srpski narod. Neću da budem figura", rekao je Dodik, prenose Nezavisne.

On je kazao da će tražiti da Predsedništvo deluje po Ustavu, kao i da će to biti suština njegovog političkog rada.

"Član 3 Ustava kaže da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda. Mi iz RS nikad nismo pristali da visoki predstavnik menja taj član. Moja politika će biti politika čistog računa. Mi smatramo i tumačimo da je RS dala teritoriju i određene nadležnosti BiH", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, visoki predstavnici su uporno kršili sporazum i vršili političko nasilje nad Srbima.

"Želim da naglasim da je visoki predstavnik uveden aneksom 10. Sve što su visoki predstavnici uradili jeste to što su kršili sporazum i nametali ustavna rešenja. RS je izdržala nalet međunarodnog faktora. Oni su uvek radili u korist Bošnjaka", naglasio je Dodik.

Komšić i Džaferović osudili Dodika zbog postavljanja zastave 

Članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović oštro su osudili postupak predsedavajućeg Predsedništva Milorada Dodika, koji je postavio zastavu Republike Srpske prilikom ceremonije primanja akreditivnog pisma od novoimenovanog ambasadora Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića.

"Isticanje bilo koje druge zastave iz BiH zajedno sa zastavom BiH prilikom zvaničnih međunarodnih poseta na kojima Bosna i Hercegovina učestvuje ili je predstavljena, direktno je kršenje Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine", piše u zajedničkom saopštenju Komšića i Džaferovića, prenosi Kliks.

Njih dvojica zatražili su da se o tom događaju napravi službena beleška, nakon čega će biti podnete pravne radnje pred nadležnim institucijama.

"Današnjim postupkom, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je oskrnavio ceremoniju predaje akreditivnih pisama i narušio međunarodni ugled Predsedništva Bosne i Hercegovine", navodi se u saopštenju.

U obrazloženju oni navode da je Dodik akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora u Bosni i Hercegovini primio u ime Predsedništva, čime je prekršen je član 5 stav 2 Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine.

Kako su rekli, Dodik i njegov kabinet su "svesno ignorisali" upozorenja Službe za protokol Predsedništva BiH prema kome nije dopušteno isticanje zastave RS zajedno sa zastavom Bosne i Hercegovine prilikom ceremonije predaje akreditivnih pisama.

"Uprkos tim jasnim prethodnim upozorenjima, predstavnici Kabineta predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika ušli su u Svečani salon i na već pripremljenu postavku, koju je postavila Služba za protokol i ceremonijal u skladu s ranije utvrđenom praksom i Zakonom o zastavi BiH, neovlašćeno dodali zastavu RS pored zastave BiH", navodi se u saopštenju.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво