Pobjeda: O Podgoričkoj skupštini 29. novembra

Sednica Skupštine Crne Gore na kojoj će se raspravljati o predlogu rezolucije o Podgoričkoj skupštini, koji je podnela vladajuća koalicija, biće održana najverovatnije 29. novembra, piše podgorička Pobjeda.

Podgorički dnevnik, pozivajući se na izvor iz poslaničkog kluba vladajuće DPS, piše da postoji dogovor da ta sednica bude održana 29. novembra, ali da će konačnu odluku doneti Kolegijum predsednika parlamenta.

Rezoluciju povodom 100. godišnjice Podgoričke skupštine potpisala su 42 poslanika vladajuće većine, a predata je u skupštinsku proceduru sredinom prošle sedmice

U predlogu se precizira, prenosi portal RTCG, da je u periodu pre, za vreme i posle Velikog rata, Crna Gora bila suverena i međunarodno priznata država, definisana Ustavom iz 1905. godine i da Podgorička skupština, održana 24-29. novembra 1918. godine, nije bila njena legalna institucija, niti je legitimno konstituisana na osnovu slobodno iskazane volje građana Crne Gore.

Navodi se da je "nelegalnost Podgoričke skupštine, odnosno njena ustavna neprepoznatljivost i nezakonito konstituisanje, formalno-pravni osnov za ništavost svih njenih odluka".

"Podgorička skupština je bila instrument kojim je izvršen državni prevrat u Crnoj Gori. Nelegalnom odlukom Podgoričke skupštine rešeno je da se Kraljevina Crna Gora, iako međunarodno priznata država, članica Antante i jedna od pobedničkih država u Velikom ratu, prisajedini Kraljevini Srbiji i da kao njen deo, bez svog imena i državnog subjektiviteta, uđe u sastav Kraljevine SHS, što je, protivno međunarodnom pravu, prihvaćeno i od tadašnjih velikih sila", navodi se u predlogu.

Dodaje se da je nelegalnom odlukom Podgoričke skupštine izvršena nasilna detronizacija kralja Nikole Prvog i dinastije Petrović Njegoš.

Piše i da su odluke Podgoričke skupštine faktički poništene kroz Narodnooslobodilačku borbu 1941-1945, odnosno ukinute odlukama ZAVNO Crne Gore i Boke, CASNO i AVNOJ-a, kao i referendumom 21. maja 2006. i Deklaracijom nezavisne Republike Crne Gore od 3. juna 2006.

Demokratski front je napisao svoju rezoluciju o Podgoričkoj skupštini i taj dokument bi trebalo da bude obelodanjen u narednih nekoliko dana.

"Rezolucija je napisana, ostalo je još jedno završno čitanje. Očekujem da bi mogla biti obelodanjena u narednih par dana", saopštio je izvor Pobjede.

Prema nezvaničnim saznanjima lista, u dokumentu će biti osuđena ,,kapitulacija Crne Gore iz 1916." i pozdravljeno "ujedinjenje u jednu državu 1918. godine".

Podseća se i da je o, kako se navodi, "navodnoj kapitulaciji Crne Gore iz 1916. godine nedavno je govorio i mitropolit Amfilohije".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво