Mađarska ne da Gruevskog, Johanes Han traži objašnjenje

Evropski komesar Johanes Han zatražio je objašnjenje od mađarskog premijera Viktora Orbana o bivšem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom, koji je u utorak dobio politički azil u Mađarskoj. Mađarski zvaničnici tvrde da je Gruevski "stigao u normalnim uslovima" i da njegova ekstradicija Makedoniji nije moguća nakon što mu je Mađarska odobrila azil.

"Primio sam izveštaj o mađarskoj odluci da odobri politički azil bivšem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom. Ako se ova informacija potvrdi, očekujem razumno objašnjenje za to od strane Viktora Orbana", napisao je Johanes Han na svom Tviter nalogu.

"Jaka vladavina prava jedan je od temeljnih kriterijuma za pristupanje EU. Nakon godina odustajanja, region napreduje u ovom području, uključujući krivično pravo. Svi susedi država članica EU trebalo bi da podrže taj proces. To je pitanje verodostojnosti Evrope", naglasio je evropski komesar u tvitu.

Mađarska neće izručiti Gruevskog

Makedonske vlasti uzalud traže izručenje bivšeg premijera Nikole Gruevskog, jer to se više ne može dogoditi nakon što mu je Mađarska odbrila azil, izjavio je mađarski ministar pravde Laslo Tročanji.

Tročanji je rekao je da je davanjem azila Gruevskom Mađarska potvrdila da je bivši makedonski premijer žrtva političkog progona i da zato ne može biti izručen Makedoniji.

"Da budem iskren, ako bivši premijer ode u zatvor, sigurno mu neće biti lako", rekao je Tročanji, preneli su makedonski mediji.

Rekao je da nije do detalja upoznat sa razlozima zbog kojih je za Gruevskog odobren azil, te dodao da je tako odlučila Kancelarija za imigraciju i izbeglice nakon temeljne istrage, nakon tvrdnje bivšeg premijera da je s pravom strahovao za svoj život.

Tročanji je rekao da dobijanje azila za Gruevskog znači da sada može dobiti putne isprave i slobodno napustiti Mađarsku, ako želi.

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto ponovo je odbacio navode da su mađarske diplomate na bilo koji način bile umešane u, kako je rekao, bilo kakvu otmicu ili bekstvo Nikole Gruevskog u Mađarsku.

"Nijedan mađarski diplomata nije učestvovao u otmici ili bekstvu bilo koga. Bivši makedonski premijer je u Mađarsku došao u sasvim normalinim uslovima, poštujući međunarodno pravo 100 posto i poštujući pravni sistem zemalja kroz koje je prošao", rekao je Sijarto, preneo je makedonski portal Alsat-M.

Nikola Gruevski napustio je Makedoniju 11. novembra pod još nerazjašnjenim okolnostima i prešao u Albaniju, odakle je, preko Crne Gore i Srbije, stigao u Mađarsku.

Gruevski je u toj zemlji zatražio politički azil, koji mu je u utorak odobren.

broj komentara 11 pošalji komentar
(sreda, 21. nov 2018, 19:31) - anonymous [neregistrovani]

A šta bi...

Sa briselskim sporazumom i ko ga ne ppštuje? Zašto Han ne reaguje tako i protiv tzv države Kosovo? Sve sami prevaranti i foliranti

(sreda, 21. nov 2018, 18:10) - Патриот [neregistrovani]

Нека чудна политика!

Не знам што хоће овај Хан? Њега се то не тиче. Он нема никакве везе са правом на азил. Зар је Европско право не дати азил ономе ко је политички прогоњен? Можда за то што су и они из ЕУ брже-боље потрчали у Скопље да погазе вољу народа и прогласе референдум необавезним иако таква врста референдума не постоји ни у једном македонском закону како рече један професор права из Скопља. Пошто је овај човек био против тог безакоња, треба га линчовати и нико не сме да му пружи уточиште, него свако мора да га преда "модерној инквизицији". Значи ако је њима из ЕУ нешто по вољи да спроведу, онда закони не играју никакву улогу, могу се газити како им се прохте. Или то значи, јачи смо па можемо да радимо шта нам се прохте, за нас закони не важе ако су против наших интереса. Ми смо једини закон који важи!

(sreda, 21. nov 2018, 17:46) - mikabg [neregistrovani]

Referendum

Gde je bila vladavina prava kada je propao referendum o promeni imena BJRM?

(sreda, 21. nov 2018, 17:14) - anonymous [neregistrovani]

Orban

Orban je čovek sa kičmom, koji ne igra kako mu sviraju diktatori iz Brisela.
Za razliku od svih ostalih istočnoevropskih evrolidera dosada je mnogo puta pokazao da je na prvom mestu njegova zemlja, a tek onda EU. Normalno.

(sreda, 21. nov 2018, 16:48) - anonymous [neregistrovani]

Han i pravo

A po cemu je po Hanu vladavina prava to sto radi Makedonija, a ne to sto radi Madjarska?

(sreda, 21. nov 2018, 14:17) - anonymous [neregistrovani]

Jaka vladavina prava

Јака владавина права један је од темељних критеријума за приступање ЕУ.
Takozvana EU vladavina prava je upravo pogazena upravo u Makedoniji kada je volja vecine naroda izrazena na demokratskom referendumu brutalno pogazena ucenama i bahatim pretnjama. I uostalom madjarska suverenost je njihovo pravo, kao i pravo na to da daju politicki proganjanim odobama azil i pri tome se ovaj EU cinovnik nema sta da pita.

(sreda, 21. nov 2018, 13:54) - FORum LIvii [neregistrovani]

evropsko sivilo

Ако се ова информација потврди, очекујем разумно објашњење за то од стране Виктора Орбана", написао је Јоханес Хан
Umesto da ocekuje objasnjenje od Skoplja o nepostovanju i zloupotrebi zakona u politicke svrhe , politickom progonu politickih neistomisljenika , urusavanju i zloupotrebi institucija u politicke svrhe , nepostojanja politickih sloboda i tolerancije i o mnogo drugom , Han trazi objasnjenje na pogresnoj strani.
To potvrdjuje o svoju pristrasnost i saucesce u makedonskom rijalitiju.
KAKO onda od njega i evropskih institucija koje zastupa , ocekivati postovanje zakona i medjunarodnog prava kada posreduje u nasem problemu sa nasom secesionistickom Pokrajinom ???

(sreda, 21. nov 2018, 13:03) - anonymous [neregistrovani]

Da da

Jaka vladavina prava je jedan od kriterijuma za ulazak u EU , reče gospodin i ne zagrcnu se.

(sreda, 21. nov 2018, 12:47) - anonymous [neregistrovani]

To je ta

EU demokratija, ne smes napolje da se igras dok ne pitas Tatu !

Ko si ti Johanes, da se tebi Viktor pravda i da ti objasnjava suverene odluke legalne vlasti suverene drzave, makar ona bila clanica EU ?!

Jos jedan primer da ne treba pristupiti EU i toj ekipi ...

(sreda, 21. nov 2018, 12:35) - anonymous [neregistrovani]

Владавина права

А где је поштовање одлука уједињених нација и њихових резолуција?