Gruevski: Dobio sam politički azil u Mađarskoj

Nekadašnji makedonski premijer Nikola Gruevski, koga vlasti u Skoplju traže zbog odsluženja dvogodišnje kazne zatvora, potvrdio je da je dobio politički azil u Mađarskoj, svega nekoliko sati pošto je Skoplje od vlade u Budimpešti zatražilo njegovo izručenje.

"Danas je Republika Mađarska, članica EU i NATO-a, odgovorila pozitivno na moj prethodno podneseni zahtev za dobijanje političkog azila zbog političkog progona u Republici Makedoniji", napisao je Gruevski na Fejsbuku.

Gruevski je, takođe, naveo da je zahtev podneo "zbog političkog progona nove vlade predvođene SDSM-om".

Makedonija je, ranije u utorak, zatražila ekstradiciju Gruevskog, kako bi odslužio dvogodišnju kaznu na koju je osuđen zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom nabavke "mercedesa" od 600.000 evra.

Nikola Gruevski napustio je Makedoniju 11. novembra pod još nerazjašnjenim okolnostima i prešao u Albaniju, odakle je, preko Crne Gore i Srbije, stigao u Mađarsku.

Makedonske vlasti su poternicu za Gruevskim raspisale 13. novembra, kada se nekadašnji makedonski premijer već nalazio u Mađarskoj.

Gruevski je naveo da vlada u Skoplju "želi da mu oduzme slobodu koristeći nedemokratske metode i zloupotrebljavajući pravosudni sistem u Makedoniji".

"Sud i tužilaštvo su se pretvorili u instrument za političku ucenu i obračun sa političkim neistomišljenicima, kao i za skrivanje nerada vlade", napisao je Gruevski.

Skoplje: Gruevski nije bio ugrožen, hteo da izbegne zatvor

U međuvremenu, makedonska vlada regovala je na navode Gruevskog istakavši da je nekadašanji premijer te zemlje pravosnažno osuđen u javnom i transparentnom procesu i da se protiv njega istovremeno vodi još nekoliko sudskih postupaka.

Kako se navodi, Gruevski nikad nije nije bio politički proganjan, niti mu je bilo koja vladina institucija upućivala pretnje i ugrožavala mu život.

"Na osnovu toga konstatujemo da je jedini cilj kojim se vodio Gruevski bio da izbegne pravdu", zaključuje Vlada Makedonije u saopštenju.

Zvaničnici u Skoplju očekuju da će mađarske vlasti bezuslovno prihvatiti zahtev za ekstradiciju u skladu sa međunarodnim pravom kao država članica EU i NATO i omogućiti vraćanje Gruevskog u Makedoniju kako bi odslužio zatvorsku kaznu i odgovarao za druga dela za koje je optužen. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво