Makedonija zatražila ekstradiciju Nikole Gruevskog

Makedonsko ministarstvo pravde zatražilo je od Mađarske da izruči nekadašnjeg premijera Nikolu Gruevskog, koji je u tu državi otišao dan pre nego što je trebalo da počne odsluženje dvogodišnje kazne zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja. Gruevski: Dobio sam pozitivan odgovor na zahtev za politički azil.

Makedonija tvrdi da postupci koji se vode protiv Gruevskog ne potpadaju pod dela za koja, prema evropskoj konvenciji o ekstradiciji, može da bude odbijeno izručenje.

"Republika Makedonija traži ekstradiciju lica Nikole Gruevskog, a imajući u vidu ozbiljnost krivičnih dela, tražimo da isti bude lišen slobode i zadržan u pritvoru i podsećamo da je za njim raspisana međunarodna poternica", navodi makedonsko ministarstvo pravde.

Zahtev makedonskih vlasti usledio je nekoliko sati pošto su mađarski mediji javili da je Nikola Gruevski dobio azil u toj državi. 

Gruevski se ponovo oglasio na svom Fejsbuk nalogu i potvrdio da je od Mađarske dobio pozitivan odgovor na zahtev za politički azil zbog, kako je naveo, političkog progona u Makedoniji.

Precizirao je da je u zahtevu za dobijanje azila naveo da aktuelna vlast u Makedoniji hoće da mu oduzme slobodu, koristeći nedemokratske metode i zloupotrebljavajući tužilaštvo i sudski sistem u Makedoniji.

Kancelarija za imigraciju i azil pri Vladi Mađarske danas je pozitivno odgovorila na zahtev Gruevskog za dobijanje političkog azila. 

Nikola Gruevski napustio je Makedoniju 11. novembra pod još nerazjašnjenim okolnostima i prešao u Albaniju, odakle je preko Crne Gore i Srbije, stigao u Mađarsku.

Makedonske vlasti su poternicu za Gruevskim raspisale 13. novembra, kada se nekadašnji makedonski premijer već nalazio u Mađarskoj.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 20. nov 2018, 15:34) - Dragan S [neregistrovani]

Smejurija

Prvo su ga nagovorili pa pustili a sada traze njegovu ekstradikciju a sve u cilju da ga odvoje od njegovih biraca koji su mu naklonjeni i sa kojim bi mogao da stvara smetnju vlasima u Makedoniji. U tom izmanipulisanom izgnanstvu traze resenje za nepristajanje vecine Makedonaca na neposlusnost i nepristajanje na politiku koja nova vlada vodi.

(utorak, 20. nov 2018, 15:34) - anonymous [neregistrovani]

Pazi

Boga ti.bivsa jugoslovenska republika se poziva na neke konvencije.