INA: Gruevski dobio azil u Mađarskoj

Albanska agencija INA javila je da je bivši makedonski premijer Nikola Gruevski dobio azil u Mađarskoj.

Pozivajući se na nezvanično pisanje mađarskih medija, INA prenosi da je Nikola Gruevski dobio azil na osnovu zahteva koje je podneo tamošnjim vlastima.

Portal 24.hu piše da je Kancelarija za migracije odobrila Gruevskom azil, ali do sada, kako se navodi, zvaničnih informacija o tome još nema.

U Mađarskoj se o ovom pitanju zvanično oglasio mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekavši da nijedan kolega iz evropskih zemalja nije pokrenuo pitanje zahteva za azil Gruevskog.

Sijarto je istakao da tamošnje vlasti nisu učestvovale u organizovanju njegovog puta iz Skoplja do Budimpešte.

Kaže da su mađarske vlasti prvi put dobile saznanja o slučaju u jednoj od susednih zemalja i da je Gruevski "u skladu sa zakonom ušao u Mađarsku i u skladu sa važećim nacionalnim i međunarodnim zakonima, i taj prelazak granice je bio potpuno legitiman".

"Mađarska podrška Makedoniji nije pitanje partijskih ili vladinih simpatija", rekao je Sijarto i još jednom ponovio stav vlade u Budimpešti da je pitanje zahteva za azil od Gruevskog pravno, a ne političko.

Elenko Milanov, jedan od članova advokatskog tima Gruevskog, izjavio je da je njegov branjenik stupio s njim u kontakt iz Mađarske još 13. novembra i dao mu broj telefona sa kojeg mogu da komuniciraju.

Milanov je za skopsku TV Telma rekao da je to prijavio sudu i poručio da nema šta da krije, kao i da makedonski MUP zna za sve što postoji u njegovom telefonu.

U međuvremenu, vlast u Skoplju će danas podneti zahtev za ekstradiciju Gruevskog, bez obzira na to što je dobio azil.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво