INA: Gruevski dobio azil u Mađarskoj

Albanska agencija INA javila je da je bivši makedonski premijer Nikola Gruevski dobio azil u Mađarskoj.

Pozivajući se na nezvanično pisanje mađarskih medija, INA prenosi da je Nikola Gruevski dobio azil na osnovu zahteva koje je podneo tamošnjim vlastima.

Portal 24.hu piše da je Kancelarija za migracije odobrila Gruevskom azil, ali do sada, kako se navodi, zvaničnih informacija o tome još nema.

U Mađarskoj se o ovom pitanju zvanično oglasio mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekavši da nijedan kolega iz evropskih zemalja nije pokrenuo pitanje zahteva za azil Gruevskog.

Sijarto je istakao da tamošnje vlasti nisu učestvovale u organizovanju njegovog puta iz Skoplja do Budimpešte.

Kaže da su mađarske vlasti prvi put dobile saznanja o slučaju u jednoj od susednih zemalja i da je Gruevski "u skladu sa zakonom ušao u Mađarsku i u skladu sa važećim nacionalnim i međunarodnim zakonima, i taj prelazak granice je bio potpuno legitiman".

"Mađarska podrška Makedoniji nije pitanje partijskih ili vladinih simpatija", rekao je Sijarto i još jednom ponovio stav vlade u Budimpešti da je pitanje zahteva za azil od Gruevskog pravno, a ne političko.

Elenko Milanov, jedan od članova advokatskog tima Gruevskog, izjavio je da je njegov branjenik stupio s njim u kontakt iz Mađarske još 13. novembra i dao mu broj telefona sa kojeg mogu da komuniciraju.

Milanov je za skopsku TV Telma rekao da je to prijavio sudu i poručio da nema šta da krije, kao i da makedonski MUP zna za sve što postoji u njegovom telefonu.

U međuvremenu, vlast u Skoplju će danas podneti zahtev za ekstradiciju Gruevskog, bez obzira na to što je dobio azil.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 20. nov 2018, 15:14) - Dragan S [neregistrovani]

Kako bi se ovo moglo nazvati

Ovo je komedija ili sprdnja u politickom smislu.Kao niko nije znao i da se to sve odvijalo spontano I Gruevski i Zaev to su uradili po instrukcijama drugih koji se bore za vladavinu prava i demokratiju, samo sada su presli sa politike na pozoriste .