Mađarska opozicija: Gruevski je Orbanov VIP migrant

Mađarska opozicija oštro je kritikovala poteze vlade Viktora Orbana oko zahteva nekadašnjeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog za azilom u toj državi. Na zgradi parlamenta istaknut je transparent: "Gruevski, Orbanov VIP migrant". Makedonija uložila protest Mađarskoj.

Poslanici u mađarskom parlamentu žestoko su kritikovali premijera Viktora Orbana zbog načina na koji Budimpešta vodi slučaj bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog, koji je dva dana pred izdavanje međunarodne poternice napustio Skoplje i preko nekoliko država dospeo u Mađarsku.

Odgovarajući na pitanja poslanika, državni sekretar Balaš Orban rekao je da je Gruevski po dolasku u Budimpeštu zatražio azil, ali mađarski portal Indeks primećuje da za sada nema informacija u kojoj je državi bivši makedonski premijer zatražio azil.

Balaš Orban je, takođe, istakao da Mađarska nije pomogla Gruevskom da napusti Makedoniju, te da je postupanje Budimpešte prema bivšem premijeru Makedonije bilo rezultat "bezbednosnih razloga".

Opozicija je pak tražila da sazna kako se uopšte Gruevski obreo u Mađarskoj, kao i objašnjenja posebnog tretmana koji, navodno, uživa u toj državi.

Situacija sa Nikolom Gruevskim poslednjih dana je praćena brojnim spekulacijama o načinima njegovog prelaska u Mađarsku kao i o tome ko mu je pomogao.

Makedonske vlasti pokrenule su istragu o okolnostima bekstva Gruevskog, uprkos činjenici da mu je pasoš oduzet prošle godine kao i da je, dva dana pošto je napustio Makedoniju, za njim raspisana međunarodna poternica.

Dva dana posle bega, policije u Albaniji i Crnoj Gori su saopštile da je bivši makedonski premijer, sa važećom ličnom kartom, prešao iz Makedonije u Albaniju i zatim u Crnu Goru, kao i da njegov ulazak u te dve države ni na koji način ne može biti sporan, jer je Skoplje međunarodnu poternicu raspisalo tek dva dana pošto je napustio zemlju.

Gruevski je u Makedoniji osuđen na dve godine zatvora zbog zloupotrebe službene dužnosti prilikom nabavke 600.000 evra vrednog "mercedesa".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво