Cvijanovićeva: Srbija je oslonac Republike Srpske

Poslanici parlamenta RS položili su zakletvu, nakon što su njihovi mandati verifikovani na konstitutivnoj sednici parlamenta. Zakletve su položili i predsednica Srpske Željka Cvijanović, a Nedeljko Čubrilović izabran je za predsednika parlamenta. Zakletvu je položio i novoizabrani srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Posle polaganja zakletve, Željka Cvijanović je istakla da je "Srbija oslonac Republike Srpske i da je RS s mnogo ljubavi zagledana u Srbiju".

Za Srpsku je, kaže, značajan odnos sa Srbijom koji "nikad nije bio bolji niti je bila intenzivnija saradnja".  

"RS proteklih godina ide uzlaznom linijom. Od nove Vlade RS očekujem da nastavi pozitivne trendove i neguje dijalog sa socijalnim partnerima", rekla je Cvijanovićeva. 

Kako kaže, opredeljenje ka integracijama u EU ne isključuje saradnju sa Rusijom, koja je jedan od najvećih investitora u Srpsku.

Najavila je osnaživanje saradnje sa Kinom.

"Pitanje NATO-a je za nas jako osetljivo. Parlament RS se jasno opredelio. Ako se Srbija drugačije izjasni po pitanju Alijanse, mislimo da se narod u Srpskoj treba izjasniti o tome putem referenduma", navela je predsednica RS.

Cvijanovićeva je rekla da izbor za predsednika RS doživlja kao uspeh za sve ono što je zajedno sa svojim kolegama radila kao predsednik Vlade i dodala da su stabilne institucije garant napretka Republike Srpske.

"Važno da sa timom iz RS sa novoizabranim članom Predsedništva BiH na čelu tesno sarađujemo i usklađujemo stavove Republike. Iako su neki priželjkivali, pa čak i radili na njenoj destabilizaciji, građani RS su na izborima pokazali da je Republika Srpska iznad svega", dodala je Cvijanovićeva, prenose banjalučke Nezavisne novine.

Nedeljko Čubrilović reizabran je za predsednika 10. saziva Narodne skupštine Republike Srpske, a u svom obraćanju je rekao da mu je čast što je ponovo dobio poverenje narodnih poslanika da predsedava najvišem zakonodavnom organu vlasti.

"Dosledno ću se zalagati za prava u Republici Srpskoj", poručio je Čubrilović.

Za Čubrilovića je glasao 51 poslanik, dok je njih 29 bilo protiv.

"Ovaj parlament je odraz tekovine demokratije i prava građana da sami odlučuju o svim važnim stvarima u Republici Srpskoj. Zalagaću se za očuvanje tekovina odbrambeno-otadžbinskog rata", istakao je Čubrilović.

Čubrilović je zamolio medije da budu objektivni prema ovoj instituaciji, ali da budu i kritički nastrojeni kada to treba.

"Očekujem od svih nivoa vlasti Republike Srpske, ali i BiH, da sarađuju sa Skupštinom Republike Srpske", naveo je Čubrilović.

Zakletvu su položili i potpredsednici Bošnjak Ramiz Salkić i Hrvat Josip Jerković.

Dodik: Ono što nije interes RS, neće biti ni BiH

Novoizabrani član Predsedištva BiH iz reda srpskog naroda, Milorad Dodik, položio je zakletvu u parlamentu RS i poručio da će njegov glas u Predsedništvu biti jak koliko i glas poslanika u tom parlamentu i da ono što nije interes Srpske neće biti ni interes BiH.

Rekao je da je ponosan jer je do sada ispunio sve ciljeve na očuvanju Republike Srpske.

"Ostajem u Srpskoj. Trenutno idem u Sarajevo da uradim važan posao za Republiku Srpsku", istakao je Dodik u obraćanju poslanicima.

Naglasio je da je jedini put borba za interese Srpske.

"Ne mislim da moj rad u Sarajevu može biti lišen saradnje sa institucijama Republike Srpske. Nijedna moja odluka neće biti bez saglasnosti institucija Srpske, i to je tako, legitimno, i jedino ispravno", poručio je Dodik.

"Nećemo dozvoliti da Srpska bude preglasana ili majorizovana. Neću dopustiti da druga dva člana u bilo kojem smislu zaustave Republike Srpske, i očekujem da sa istim senzibilitetom se odnose prema meni, ali i Republici Srpskoj", zaključio je Dodik.

Ne misli, kaže, da ide na poziciju koja je na bilo koji način nadređena Republici Srpskoj nego joj je, kaže, podređena što je i definisano ustavom.  

Početak rada 10. saziva Narodne skupštine Republike Srpske ozvaničio je najstariji poslanik Dane Malešević, kao i tri najmlađa poslanika.

Nakon polaganja zakletve poslanika usvojen je Izveštaj Komisije za izbor i imenovanja, koju čini predsednik i sedam članova. Predsednik je Igor Žunić iz SNSD-a, a njegov zamenik Davor Šešić iz SDS-a. Između ostalih članovi komisije su Radovan Višković, Duško Ivić i Senad Bratić.

Prvoj sednici novog saziva Narodne skupštine prisustvuje premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednica srpskog parlamenta Maja Gojković, ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, delegacija Ambasade Kine u BiH, kao i brojni predstavnici političkog i javnog života Srpske, diplomatskog kora i međunarodnih organizacija.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske su, uoči održavanja konstitutivne sednice, novoizabranim narodnim poslanicima desetog saziva parlamenta Srpske dodeljeni sertifikati Centralne izborne komisije BiH.

Predsednica Cvijanović održaće sutra konferenciju za novinare na kojoj će saopštiti ime mandatara za sastav nove Vlade Republike Srpske. 

Sutra će u Sarajevu biti formiran i novi saziv Predsedništva BiH. Svečanu izjavu potpisaće Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović. Milorad Dodik narednih osam mjeseci biće i prvi predsedavajući Predsendištva BiH.  

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво