"Kolona sećanja" u Vukovaru

U Hrvatskoj je obeležen Dan sećanja na žrtve Vukovara, dan koji Hrvati smatraju padom tog grada. U "Koloni sećanja" je bio državni vrh Hrvatske, Udruženja branitelja, veliki broj građana.

"Kolona sećanja", duga pet i po kilometara, održava se svakog 18. novembra u znak sećanja na ulazak jedinica JNA 1991. u ovaj grad.

Predsednica Kolinda Grabar Kitarović, premijer Andrej Plenković, članovi vlade i hiljade građana okupili su se u dvorištu vukovarske bolnice, odakle su krenuli ka memorijalnom groblju gde su odali poštu vukovarskim žrtvama.

Predsednik Srpskog narodnog vijeća i poslanik u hrvatskom Saboru Milorad Pupovac juče je odao počast žrtvama i rekao da u Hrvatskoj treba da se počne s komemorativnom politikom koja neće biti izvor strahova, optužbi i nastavka mržnje, nego povod za približavanje i pijetet.

Andrej Plenković je, upitan da prokomentariše ove reči Pupovca, rekao da je proces pomirenja i suživota veoma dug i težak, te da zahteva dobra znanja o prošlosti i dobru volju za saradnju u budućnosti.

"Rekao sam uoči Dana sećanja da je dobro da Pupovac dođe u Vukovar, on je odabrao da dođe juče, time je poslao poruku pijeteta, poštovanja prema žrtvi Vukovara. Svaka komemoracija treba da podseti na istinu pre svega, na poštovanje prema žrtvama ali tako treba da otvori stranice ka budućnosti", poručio je hrvatski premijer.

Što se tiče procesuiranja ratnih zločina, Plenković je rekao: "Nema oproštaja, nema amnestije kod ratnih zločina. Ratni zločin ne zastareva".

Hvaleći rad svoje vlade, rekao je da je ona napravila velike iskorake u pogledu poboljšanja života građana Vukovara.

Ministar veterana Tomo Medved rekao je da Hrvatska i dalje intenzivno radi na pronalasku nestalih.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava je osudio to što se Pupovac juče poklonio i srpskim žrtvama, rekavši da "nije ni mesto ni vreme da se govori o bilo kojim drugim žrtvama".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво