Crna Gora, od 2019. vojska ponovo prima regrute

Vojska Crne Gore, najmlađe članice NATO, koja od 2006. nije imala regrute, od sledeće godine uvodi dobrovoljno služenje vojnog roka.

Dve grupe od po 50 mladića i devojaka služiće dobrovoljno vojni rok u crnogorskoj vojsci.

Tromesečna obuka biće gotovo identična onoj koju sada pohađaju budući profesionalni vojnici. Nakon toga, oni koji odsluže dobrovoljni vojni rok postaju deo rezervnog sastava Vojske Crne Gore i biće na raspolaganju državi u svim vanrednim uslovima.

Od 2006. Vojska Crne Gore nije imala klasične regrute, ukinut je vojni rok i odbrambeni koncept zasniva se na profesionalnim formacijama u skladu s potrebama i ekonomskim mogućnostima Crne Gore. To se menja od 2019.

Komandant Centra za obuku VCG, potpukovnik Igor Knežević kaže da se raduje
konačnoj realizaciji programa osposobljavanja mladih ljudi. "Imali smo jednu pauzu, možda i predugačku u obučavanju da u slučaju potrebe stanu na branik otadžbine i brane Crnu Goru", smatra Knežević.

Direktor Direktorata za ljudske resurse  crnogorskog Ministarstva odbrane Mihailo Volkov Knežević navodi da će se krajem ove ili početkom iduće godine, izaći javni oglas gde će se pozvati mladići i devojke od 18 do 25 godina da se prijave.

Istraživanje Atlanskog saveza iz 2016. godine pokazalo je da bi čak 55 odsto ispitanika dobrovoljno služilo vojni rok u trajanju od tri meseca, dok je 61 odsto ispitanika smatralo da vojni rok u Crnoj Gori nije ni trebalo ukinuti.

Volkov kaže da se od regruta očekuje da steknu veći stepen samodiscipline, odgovornosti prema sebi i onome ko je pored, veću spoznaju sebe u timu i države kojoj služi.

Vojska Crne Gore ima tri misije koje mora da ispuni. To su odbrana Crne Gore i njenih građana, učestvovanje u mirovnim misijama i pomoć civilnim institucijama u slučaju vanrednih situacija.

Potpukovnik Igor Knežević napominje da je u toj trećoj misiji veoma važno da se dobije organizovana i osposobljena grupa ljudi koja je spremna da pomogne kad to bude potrebno.

Tromesečna obuka će biti gotovo identična onoj koju sada pohađaju budući profesionalni vojnici. Nakon toga, oni odsluže dobrovoljni vojni rok stupaju u strategijsku raspoređenu rezervu i biće na raspolaganju državi u svim vanrednim uslovima.

Imaće takođe prednost pri zapošljavanju u Vojsci Crne Gore.

U crnogorskom Ministarstvu odbrane kažu da, imajući u vidu da je Crna Gora najmlađa članica NATO-a, veličinu vojske i potrebe države, služenje dobrovoljnog vojnog roka je kvalitetan model.

"Ne mogu sada reći da li će u budućnosti i naše društvo razmišljati o uvođenju obaveznog vojnog roka", kaže Mihailo Volkov, dodajući da je to pitanje koje se, ako dođe na red, tiče ne samo Ministarstva odbrane i Vojske, nego celog društva.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи