Sijarto razgovarao sa Dimitrovim o Gruevskom

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto razgovarao je telefonom sa makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovim o slučaju bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog, koji je u Budimpešti zatražio politički azil. Mađarska još nije primila zvanični zahtev iz Makedonije da izruči Gruevskog, rekao šef kabineta Viktora Orbana. Portparol Stejt departmenta rekao da Gruevski treba da se suoči sa pravdom u Makedoniji.

Peter Sijarto je rekao da je zahtev Gruevskog za azil u Mađarskoj "pre pravno, nego političko pitanje", javila je mađarska agencija MTI, pozivajući se na Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da je razgovor inicirala makedonska strana. Sijarto je ponovio stav Mađarske po pitanju podrške nastojanjima Makedoniji da se pridruži EU i NATO-u.

Makedonsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Dimitrov u telefonskom razgovoru sa svojim mađarskim kolegom Sijartom rekao "da je paradoksalan zahtev za azil", koji je u Mađarskoj podneo Gruevski.

Dimitrov je, kako se navodi, Sijartu rekao da je taj zahtev paradoksalan u državi EU od pojedinca tokom čije vladavine je Makedonija bila "zarobljena država", prenosi makedonska televizija Telma.

Evropska komisija je Makedoniju okarakterisala kao "zarobljenu državu" za vreme vlasti Gruevskog, dok je bila u svojstvu zemlje kandidata za članstvo u EU, rekao je Dimitrov Sijartu.

Dimitrov je, navodi se, ukazao da je "reč o osuđeniku, protiv koga se vodi još sudskih postupaka za ozbiljna krivična dela".

Istovremeno, šef kabineta premijera Viktora Orbana Gergelj Guljaš rekao je da Mađarska još nije primila zvanični zahtev iz Makedonije da izruči Gruevskog, i dodao da će Mađarska delovati "u skladu sa zakonima" ako se to dogodi.

Kancelarija mađarskog premijera Viktora Orbana potvrdila je juče da je Gruevski podneo zahtev za azil mađarskoj kancelariji za imigracije, tražeći izbeglički status.

"Kancelarija za imigraciju i azil sprovešće, što se tiče azila, proceduru procene u skladu sa mađarskim i međunarodnim zakonom", navodi se u saopštenju Orbanove kancelarije, prenela je agencija Rojters.

Kancelarija mađarskog premijera je istakla da je Makedonija važan saveznik i strateški partner i da Mađarska smatra da je procena zahteva Gruevskog za azil "isključivo pravno pitanje".

Gruevski je u utorak na Fejsbuku objavio da je u Budimpešti i da je zatražio politički azil, nakon što je u poslednje vreme dobijao pretnje smrću.

"Uvek ću ostati veran Makedoniji. Nikada neću odstupiti", poručio je Gruevski, za kojim su makedonske vlasti raspisale poternicu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи