Čija je srpska imovina u Hrvatskoj?

Oglas Hrvatske u kojem se nudi zakup 15 turističkih objekata i to na rok od 30 godina ne bi bio neobičan da većina odmarališta nije u vlasništvu Srbije i Bosne i Hercegovine. Mogu li i na koji način pravi vlasnici reagovati ili će morati da čekaju još tri decenije, dok zakup ne istekne? Iako u Zagrebu postoji Komitet čiji je zadatak da sprovede dogovoreno, Srbija tvrdi da Hrvatska opstruiše njegov rad.

Od toga ko će se odmarati u nekadašnjim odmaralištima "Robne kuće Beograd", "Pionira" hotela "Novi Sad", "Partizana", "Đure Salaja" ili nekom drugom od 15 oglašenih obejkata, važnije pitanje je kome će ići zarada od toga. Pravim vlasnicima očito ne.

"Lica koja uzimaju tuđu imovinu, preko hrvatske države, u zakup ulažu novac tako što će investirati neki novac, 30 godina će to koristiti, a nakon 30 godina će ta imovina biti vraćena pravim vlasnicima – kako Hrvati kažu, kad se utvrdi vlasništvo", kaže Zoran Ristić, predsednik Udruženja "Oduzeta imovina".

A do tada, Udruženje, koje čini 28 firmi, obratilo se Komitetu za ljudska prava UN. Traže zaštitu imovine srpskih građana i pravnih subjekata, kao što su tražili i dobili Makedonci i Slovenci.

"Hrvatska više od 14 godina sistematski krši Bečki sporazum o sukcesiji, odnosno Aneks sporazuma koji se zove privatna svojina i stečena prava i u kome se veoma jasno kaže da svim građanima i pravnim subjektima moraju biti priznata, zaštićena i vraćena prava na imovinu koju su imali na dan 21. 12. 1990. godine, a sve nekretnine koje su uzete pod pritiscima i pretnjama moraju biti vraćene na taj isti datum", ističe Miodrag Linta, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu.

Spornu odluku omogućile su izmene Zakona o upravljanju državnom imovinom usvojene u maju u Saboru. Omogućavaju resornom ministarstvu da upravlja nekretninom i stavlja je u funkciju, iako nisu rešeni imovinskopravni odnosi.

Različite poruke iz Zagreba i Beograda 

Tomislav Boban iz hrvatskog Ministarstva državne imovine kaže da se ne plaši reakcija.

"Minisar Marić je odradio sastanak sa svojim kolegom pravosuđa BiH, ja sam direktno kontaktirao sa poslanicom Republike Srbije na tu temu, ni jedan ni drugi nisu imali nikakve primedbe", kaže Boban.

"Ozbiljnije komentare mogu da dajem za nekoliko dana kada budem sve dobro proučio", rekao je predsednik Aleksandar Vučić i naveo problem poljoprivrednog zemljišta za koje je rekao da je značajnija tema od ove vrste državne imovine: "Poljoprivredno zemljište koje je pripadalo Srbima koji su proterani sa svojih ognjišta."

Oglasio se i član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je poručio da svi ugovori sklopljeni pod pritiscima i pretnjama moraju biti proglašeni ništavnim.

"Raspolaganje tuđom imovinom, što namerava da uradi Hrvatska, samo bi bespotrebno zakomplikovalo odnose u regionu", kaže Dodik.

Imovina koja se našla u oglasu je u Gradcu kraj Makarske, na Rabu, Biogradu na Moru i Slanom. Različite su procene koliko vredi – jedna od njih je: dve milijarde evra.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво