Potvrda da je Gruevski u Mađarskoj, traži azil

Makedonski MUP potvrdio je da se bivši premijer Nikola Gruevski nalazi u Mađarskoj i da je zatražio azil u toj zemlji. Gruevskog makedonske vlasti traže jer se nije u roku javio na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne, na koju je osuđen u slučaju kupovine blindiranog "mercedesa". Očekuje se raspisivanje međunarodne poternice.

"Ja sam u Budimpešti i zatražio sam politički azil od vlasti u Mađarskoj", napisao je danas Nikola Gruevski na svom Fejsbuk profilu i dodao da je poslednjih nekoliko dana dobijao pretnje po život.

"Uvek ću ostati veran Makedoniji. Nikada neću odstupiti", poručio je Gruevski, za kojim su makedonske vlasti raspisale poternicu.

Nakon napravljenih provera, i makedonski MUP je utvrdio da se Gruevski, koji se traži zbog izvršenja zatvorske kazne u trajanju od dve godine, nalazi u Mađarskoj, navodi se u saopštenju koji je preneo portal a1on.mk.

Makedonsko ministarstvo obavestilo je o tome Osnovni sud Skoplje 1, nakon čega se očekuje da bude izdato rešenje za međunarodnu poternicu za bivšeg premijera.

U Ministarstvu su ranije naveli da Gruveski nije prešao nijedan granični prelaz na legalan način.

Mađarska vlada nije potvrdila ni demantovala tvrdnje da je Gruevski zatražio politički azil u toj zemlji, javila je TV Telma.

"Ne možemo ni da potvrdimo, niti da demantujemo. Nismo u mogućnosti da komentarišemo individualne zahteve za azil koji su u proceduri", rečeno je makedonskoj televiziji u mađarskoj vladi.

Zaev: Vlast se neće mešati u rad pravosuđa

Oglasio se i premijer Zoran Zaev. Još jednom je ponovio da vlast nema namere da se meša u rad sudskog sistema i apelovao je da se niko ne meša u rad institucija.

"Policija nije imala pravo bez sudskog akta da uskrati slobodu Gruevskom, niti da ga prati ili nešto primenjuje. O tome mora da postoje uputstva suda", rekao je Zaev odgovarajući na pitanje ko je odgovoran što Gruevski i dalje nije dostupan sudskim i policijskim organima.

Portparol VMRO-DPMNE izjavio je da ne zna gde je Nikola Gruevski i da ta najuticajnija opoziciona makedonska partija nema informacija o tome da se bivši premijer nalazi u Mađarskoj.

Gruevskog traže zbog toga što se nije u roku javio na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne, na koju je osuđen u slučaju kupovine blindiranog "mercedesa".

Poslednjih dana nije bio dostupan pravosuđu da bi mu se uručio poziv.

Inače, Gruevski je osumnjičen u još tri sudska postupka koja je pokrenulo Specijalno tužilaštvo.

broj komentara 12 pošalji komentar
(sreda, 14. nov 2018, 05:53) - bivsi makedonac [neregistrovani]

Grujevski

Pobekao u Madjarsku pa sta trebao da trazi politicki azil na KIM,posto je priznao kao drzavu sigurno braca ga nebi deportovali.

(utorak, 13. nov 2018, 23:09) - anonymous [neregistrovani]

Re: Nisi u pravu

Rec " ungarskite", u ovom kontekstu je padez, a ne ime naroda. A i Vi ste napisali recenicu nepovezano.

(utorak, 13. nov 2018, 21:56) - anonymous [neregistrovani]

NG

A koja je uloga Srbije u svemu ovome?

(utorak, 13. nov 2018, 21:51) - anonymous [neregistrovani]

Teska diktatura

Je bila dok je Gruevski bio na vlasti!!

(utorak, 13. nov 2018, 21:00) - anonymous [neregistrovani]

Gruevski

Pre dva dana su ga nosili u zatvor a sad u madzarsku trazi azil svasta

(utorak, 13. nov 2018, 20:56) - Milan Majkic [neregistrovani]

Odgovor anonimnom

Teska, anonimni , pojma nemas , diktatura je bila dok je Gruevski bio na vlasti , od 2006 godine. Tacno je da je ovo za sta je osudjen najmanje sto je zgresio. Covek doduse domacin, pita svog ministra da nije mnogo 5% za davanje posla Kinezima za izgradnju autoputa - posao od 600 miliona evra...itd.itd. Ne radi niko njemu o glavi ali mu radi o lovi koji je maznuo.Doduse nisi Ti kriv, tako vam serviraju vesti u Srbiji iz Makedonije jer "tako treba" - nekima koji imaju materijalnu korist od toga ovde.

(utorak, 13. nov 2018, 19:49) - anonymous [neregistrovani]

Nisi u pravu

Nazalost pravopis vam nije jaca strana, Ungraskite , sa veliko U, ime naroda

(utorak, 13. nov 2018, 19:48) - anonymous [neregistrovani]

Predji

Ti nikola ovamo do nas. A mi ce da postujemo tu medjunarodnu poternicu kao sto se postuju nase poternice po evropi.

(utorak, 13. nov 2018, 18:39) - anonymous [neregistrovani]

pravopis

U poruci na facebook profilu je pogresno napisano "Ungarskite", odnosno u prevodu "madjarski", jer na makedonskom pravopisu se pise sa malim slovom "u".

(utorak, 13. nov 2018, 18:24) - anonymous [neregistrovani]

Чудо да није у Србији

Сви осуђеници из околних држава се скупљају у Србији, не знам зашто је отишао у Мађарску.