VMRO-DPMNE: Gruevski nije kod nas, policija može da proveri

Generalni sekretar makedonske opozicione stranke VMRO-DPMNE Igor Janušev izjavio je da bivši lider te partije i nekadašnji premijer Nikola Gruevski, za kojim je raspisana poternica zbog neodazivanja na odsluženje dvogodišnje zatvorske kazne, nije u sedištu stranke i da policija može to uz nalog i da proveri. Zoran Zaev: Gruevski neće sebi dozvoliti da beži.

Agencija MIA je prenela da je Igor Janušev na sinoćnjoj konferenciji za novinare u sedištu VMRO-DPMNE izneo tvrdnju da je potraga za Gruevskim "klasična zloupotreba policije u partijsko-policijske ciljeve" i "hajka i linč protiv svih koji misle drugačije".

"Ukoliko policija poseduje nalog i zaista sumnja da je Nikola Gruevski u štabu (stranke), može slobodno da dođe i sa nama to proveri. Ova je politički progon, ništo više, ništa manje", rekao je Janušev.

On je naveo da "nema saznanja gde je Gruevski" i da ga bivši makedonski premijer "nije lično kontaktirao više od osam meseci".

Navodi se da se Janušev požalio novinarima da je policija proveravala i njegovo vozilo.

Makedonska policija pretražila je u ponedeljak kuću bivšeg premijera Nikole Gruevskog, a biće pretraženo još nekoliko lokacija, izjavio je makedonski ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski.

On je na konferenciji za novinare kazao da će biti preduzete i dodatne mere poput provere automobila, pojačanog prisustva policije na izlazima iz Skoplja i graničnim prelazima, kao i da policija analizira sve moguće informacije, prenosi MIA.

Upitan da li će policija ući u štab VMRO-DPMNE, Spasovski je kazao da mogu da uđu u svaku zgradu sa odgovarajućim sudskim nalogom i dodao da nisu nameravali u ponedeljak da uđu u stranački štab, već samo da vrše provere u njegovoj blizini.

"Gruevski je bio slobodan građanin do ponedeljka u 16.30, kada je sud izdao poternicu. On je imao lično obezbeđenje kao bivši premijer, koje je koristio samo na osnovu ličnog zahteva. Poslednji put pripadnici obezbeđenja su ga videli 8. novembra oko 23 sata", rekao je Spasovski.

Makedonske vlasti raspisale su juče poternicu za bivšim premijerom i bivšim liderom VMRO-DPMNE, Nikolom Gruevskim, koji je u ponedeljak trebalo da se javi na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne. 

Gruevski je osuđen na dve godine zatvora zbog zloupotrebe sužbenog položa i nelegalne kupuvoine blindiranog "Mercedesa". 

Poternica je raspisana nakon više neuspešnih pokušaja da se Gruevskom uruči sudska odluka o izdržavanju zatvorske kazne u petak i danas, kada je istekao krajnji rok, preneli su makedonski mediji.

Nema informacija o tome gde se nalazi Gruevski, koji je u međuvremenu u više navrata i na više načina tražio odlaganje izdržavanje zatvorske kazne.

Gruevski, inače, nema pasoš i pod posebnim je predostrožnim merama, zbog suđenja koja se vode protiv njega.

Gruevski se pojavljuje kao osumnjičeni u još tri slučaja koje je otvorilo Specijalno tužilaštvo. Pasoš mu je oduzet 3. jula prošle godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара