Uhapšen austrijski pukovnik optužen za špijunažu u korist Rusije

Penzionisani pukovnik austrijske vojske optužen da je radio kao ruski špijun je uhapšen, saopštili su tužioci. Austrijski predsednik Van der Belen: Neću o tome razgovarati sa Putinom u Parizu. Ministarka Knajsl: Očekujem od Moskve saradnju u istrazi.

Neimenovani penzionisani pukovnik je uhapšen zbog bojazni da bi mogao da pobegne, saopštio je portparol tužilaštva u Salcburu, prenosi AP.

Penzionisani oficir austrijske vojske koji je osumnjičen da je više decenija špijunirao za Rusiju, radio je u Ministarstvu odbrane Austrije, objavio je bečki Profil.

Nedeljnik navodi da je tako imao pristup poverljivim informacijama.

Špijun je otkriven na osnovu informacije jedne "prijateljske" strane obaveštajne službe, a Profil navodi da se radi najverovatnije o nemačkoj vojnoj službi MAD.

U međuvremenu, austrijski predsednik Aleksander Van der Belen izjavio je da neće razgovarati  sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom o tom slučaju, dok je ministarka spoljnih poslova Karin Knajsl saopštila nakon razgovora sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim da od Rusije očekuje potpunu saradnju u ovom slučaju.

"Ne. U vreme kada nekoliko desetina šefova države bude u Parizu, mi (Putin i Van der Belen) nećemo imati bilateralne razgovore", rekao je austrijski predsednik upitan da li će sa Putinom razgovarati o uhapšenom penzionisanom pukovniku, prenosi TAS.

Ministarka Knajsl rekla je da se slučaj tiče krivičnog dela koje je zahtevalo reakciju pravosudnih tela i momentalno obaveštavanje javnosti.

"Slučaj špijunaže je neprihvatljivo mešanje u unutrašnje poslove. Očekujemo da će Rusija u potpunosti sarađivati u istrazi", rekla je Knajslova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво