Beč: Pripreme za obeležavanje sećanja na žrtve NATO agresije

U okviru priprema za obeležavanje 20. godišnjice sećanja na žrtve NATO agresije, austrijski političar David Štokinger boravio je u Beogradu kako bi sa političkim partnerima razgovarao o saradnji. Najavio je da će 24. marta u Beču i Beogradu, u isto vreme, biti održane konferencije povodom 20. godišnjice NATO agresije na SRJ.

Predsednik nevladine organizacije "Radionica solidarnosti", koja svake godine u Beču učestvuje u Pomenu žrtvama NATO agresije na bivšu Jugoslaviju David Štokinger rekao je da će u Beogradu konferenciju organizovati "Beogradski forum za svet ravnopravnih" bivšeg šefa jugoslovenske diplomatije Živadina Jovanovića.

"Sa ovom organizacijom Radionica solidarnosti neguje već dugo odlične odnose", rekao je za Tanjug Štokinger.

"Radionica solidarnosti", kako je podsetio, jedna je od aktivnijih antiglobalističkih organizacija u Austriji. 

Jovanović i Štokinger su dogovorili i direktan prenos između dve konferencije na početku skupova. 

Štokinger je ukazao da će u Beču organizacioni odbor "20 godina NATO agresije – nikada ne zaboravljamo" konferenciju održati u zgradi Sindikata Austrije (OeGB Haus). 

U pripremi za skup u Beču učestvuju Austrijsko-srpski pokret solidarnosti, Radionica solidarnosti, sindikalne frakcije i srpska zajednica i klubovi. 

Štokinger, inače i visoki funkcioner Socijaldemokatske partije Austrije (SPO), razgovarao je sa Jovanovićem i o aktuelnim pitanjima o krizi u EU, neoliberalnoj nemačkoj dominaciji i naoružavanju NATO-a protiv Rusije, kao i o odnosima Austrije i Srbije. 

"Organizovanje konferencija u isto vreme iduće godine je važan signal da, kako u Srbiji, tako i Austriji, još postoje ljudi koji ne prihvataju aktuelni svetski poredak, koji je svetski nered. Nama je cilj, ovim aktivnostima u martu, da utičemo na uklanjanje anti-srpskog narativa koji je i dan danas prisutan. Agresija suprotna međunarodnom pravu 1999. nije bila usmerena samo protiv SR Jugoslavije, već protiv samostalne i suverene politike uopšte. Na konferenciji, zbog toga, neće biti reči samo o savladavanju događaja, već i o pogledu u budućnost i mogućim perspektivama izvan NATO-a i neoliberalne EU dominacije na Balkanu, posebno, i u Evropi uopšteno", najavio je on. 

Tokom boravka u Beogradu, Štokinger je posetio i svog dugogodišnjeg prijatelja, poznatog srpskog i jugoslovenskog košarkaša, sada i antiglobalistu, Dragoljuba Ducija Simonovića, koji je iskazao spremnost da podrži bečku konferenciju video-porukom. 

Što se tiče konferencije u Beču, povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja, planirano je da 23. marta, uveče, bude održana prezentacija filma Borisa Malagurskog uz diskusiju sa autorom. 

Sledećeg dana, od podneva biće održana konferencija sa međunarodnim gostima, a od 18 časova, na trgu "Štefansplac", kao i svih ovih godina, biće održan pomen žrtvama NATO bombardovanja.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 10. nov 2018, 16:04) - anonymous [neregistrovani]

Ok

Dobro je da se prica o tome,da se ne zaboravi. Dobro je i što imamo podršku. Valjda ce se nekad i druge zemlje urazumiti i poceti da poštuju istinu i pravdu.Dule