Slovenija, Šolak ne može da bude vlasnik Pro PLUS

Slovenačka agencija za zaštitu konkurencije (AVK) ocenila je da Kompanija Slovenija Broudbend u vlasništvu Junajted grupe Dragana Šolaka ne može biti vlasnik slovenačke medijske kompanije Pro PLUS, jer bi to, kako je navedeno, dovelo do efekata koncentracije na tržištu televizijskog oglašavanja, prava kupovine sportskih sadržaja, kao i na tržištu ponude dečjih televizijskih programa, prenosi slovenački "Portalplus".

Portal dodaje da je "slovenačka država prepoznala opasnost" koju bi predstavljala kupovina kompanije Pro PLUS i najuticajnije slovenačke POP TV, odnosno promena vlasništva, jer, kako navodi ovaj portal pozivajući se na svoje izvore, onaj ko poseduje POP TV poseduje moć.

Ova odluka AVK očekivala se nekoliko meseci, a bilo je mnogo glasina, kako navodi portal, uključujući i one da su vršeni različiti pritisci na Agenciju i njenog direktora.

Kako se navodi, između ostalog je i bivši direktor CIA, američki general Dejvid Petreus kao predstavnik fonda KKR dva puta posetio Sloveniju i pokušao da "reguliše" prodaju kompanije Pro PLUS "Junajted grupi".

Poraz srpskog tajkuna Dragana Šolaka, vlasnika kompanije "Slovenija Broudbend", mogao bi da ima veoma dobar odjek u regionu bivše Jugoslavije, gde je on, uglavnom bez mnogo otpora, kupovao i kombinovao kablovske operatore, televizijske stanice i medijske agencije, ocenjuje Portalplus.

Slovenački portal navodi da je državni vrh Slovenije shvatio koliko bi štetno bilo spajanje Pro Plus i Šolakove "Junajted grupe", kao i da bi to Šolakovoj kompaniji dalo mogućnost trajne osnove za saradnju sa ostalim operaterima na tržištu i pogoršalo uslove poslovanja TV programa u produkciji Pro PLUS.

broj komentara 0 pošalji komentar