Budva odustala od obnove spomen-ploče kralju Petru Prvom

Opština Budva odustala je od obnove ploče u starogradskom parku posvećene kralju Srbije i kasnije Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca Petru Prvom Karađorđeviću, potvrđeno je podgoričkim "Vijestima" pošto je gradski Sekretarijat za društvene delatnosti utvrdio da se ne nalazi u registru spomen-obeležja.

Lokalna uprava je krajem avgusta raspisala tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača koji je trebalo da restaurira oštećenu ploču postavljenu u gradskom parku u zaleđu Luke.

Opština je za sanaciju bila spremna da izdvoji 5.000 evra, a planirano je čišćenje, manji konzervatorski radovi, uređenje okolnog terena, kao i postavljanje informativne table.

Sekretarka za društvene delatnosti Ljiljana Pjerotić rekla je, međutim, da ploča u gradskom parku nema status kulturnog dobra, jer se ne nalazi u registru kulturnih dobara koji vodi Uprava za zaštitu kulturnih dobara, niti status spomen-obeležja, jer se ne nalazi u registru spomen-obeležja koji vodi taj sekretarijat.

Pošto je raspisan tender, novi koalicioni partner u budvanskoj vlasti, Crnogorska partija, zatražila je od gradonačelnika Budve Dragana Krapovića da se odmah poništi javni poziv jer ploča nema status ni kulturnog dobra, a ni spomen-obeležja.

Iako na opštinskom sajtu nije obljavljeno da je tender poništen, Vijestima je rečeno da se od toga odustalo, ali da svaki pojedinac ili organizacija mogu po zakonu da pokrenu postupak da ta ploča dobije status spomen-obeležja, čime bi se moglo izvršiti i njeno saniranje.

broj komentara 10 pošalji komentar
(subota, 10. nov 2018, 17:58)
anonymous [neregistrovani]

re: Spomen

Od koga i cega nezavisni i sta imate od toga?

(subota, 10. nov 2018, 16:07)
anonymous [neregistrovani]

ovo vise nema smisla...

...komentarisati.Ako im odgovara "neka im"!!!

(subota, 10. nov 2018, 15:28)
Crnogorac [neregistrovani]

Spomen

Crna gora je nezavisna.

(subota, 10. nov 2018, 15:17)
anonymous [neregistrovani]

@Слуђени

Имамо престолонаследника, још да научи српски језик па да постане краљ. Само нам је још и то потребно али није да није пробао, на неким изборима се определио.

(subota, 10. nov 2018, 14:48)
anonymous [neregistrovani]

totalno smo sludjeni

@Tužno
Mi kritikujemo CGorce,a samo imamo zastavu i razne simbole s obelezajima Kraljevske krune,a nemamo ustavnu Monarhiju.

(subota, 10. nov 2018, 14:44)
anonymous [neregistrovani]

Bratska ljubav

Ове три вечери у Херцег-Новом,Будви и Котору биле су величанствене и незаборавне.Такав понос што припадамо Српском роду се могао осјетити у сваком бићу у препуним салама .Ово је јаче од свих забрана уласка на границу Црне Горе .

(subota, 10. nov 2018, 14:18)
Rade [neregistrovani]

Kakav status ?

Ploča je oštećena , grad izgleda neuređeno zbog toga, popravite to zaboga. Ne udaljavajte se više. Predaleko ste otišli i približili se zlu. Nemojte dalje jer vam nema povratka. Nekada ponositi i hrabri narode Crne Gore , kuda to idete.

(subota, 10. nov 2018, 13:09)
anonymous [neregistrovani]

Da sačekamo

Kada će izjaviti da C. Gora uopšte nije dobrovoljno ušla u kraljevinu SHS odnosno Jugoslaviju, i kako je zapravo bila okupirana. Ili će možda u "novu istoriju" upisati kako su nezavisni od pamtiveka, a potomci su Ilira kao Albanci.

(subota, 10. nov 2018, 13:05)
anonymous [neregistrovani]

Srbija

Pa nek je poprave karadjordjevici

(subota, 10. nov 2018, 13:03)
anonymous [neregistrovani]

Tužno

Tužno od vas naroda Crne gore.