"Profil": Ruski špijun radio u Ministarstvu odbrane Austrije

Penzionisani oficir austrijske vojske koji je osumnjičen da je više decenija špijunirao za Rusiju, radio je u Ministarstvu odbrane Austrije, objavio je bečki "Profil". Nedeljnik navodi da je austrijski oficir sa te pozicije imao pristup poverljivim informacijama.

Špijun je otkriven na osnovu informacije jedne "prijateljske" strane obaveštajne službe, a Profil navodi da se radi najverovatnije o nemačkoj vojnoj službi MAD.

Prvi kontakt austrijskog pukovnika i ruskih službi ostvaren je 1988. godine tokom njegove posete Teheranu, gde je vrbovan i nakon čega je tri decenije slao informacije Rusima, za šta je "kasirao" 300.000 evra.

Moskvu su pre svega interesovale informacije o evropskim borbenim avionima "eurofajter".

Pukovnik je delovao veoma profesionalno, imao je neupadljivu funkciju u rukovodstvu vojske.

Svake dve nedelje je održavao kontakt sa svojom ruskom vezom pod imenom "Jurij", navodi Profil.

Naloge za svoj "dodatni posao" dobijao je preko jednog prijemnika, a svoje poruke pisao je tajnim pismom ili ih je direktko, preko satelitske komunikacije, prosleđivao Rusima.

Interesovanje Rusije za austrijsku vojsku bilo je veliko, saznala je kontraobaveštajna služba tokom istrage.

Oficir je trebalo da prikupi što više poverljivih podataka o vojnom vazduhoplovstvu Austrije, sistemima artiljerije, kao i o brifinzima u štabu.

Neposredno pred otkrivanje pukovnik je slao i izveštaje o situaciji s migrantima u Austriji, a sastavljao je i detaljne profile mnogih visokih oficira u austrijskoj vojsci.

Kada su Rusi dobili informaciju o mogućem otkriću svog špijuna, dobio je nalog da sav materijal uništi, ali su to austrijske vlasti, prema pisanju medija, sprečile.

Državno tužilaštvo je potvrdilo da se vodi istraga protiv ovog 70-ogodišnjaka, a austrijska vlada je osudila špijuniranje od strane Rusije.

Ambasador Rusije u Beču pozvan je u Minsitarstvo spoljnih poslova Austrije, gde mu je prenet stav zvaničnog Beča, koja osuđuje špijunažu neutralnih zemalja.

Austrijske vlasti su ocenile da, ako se obistine informacije o špijunu, to može negativno uticati na odnose dve zemlje.

broj komentara 4 pošalji komentar
(subota, 10. nov 2018, 14:27) - anonymous [neregistrovani]

Ufff!

ma nemojte,jos cemo pomisliti da je to istina.

(subota, 10. nov 2018, 14:27) - Rade [neregistrovani]

Prijateljska ?

Čini mi se da je ta "prijateljska" zemlja i nama "prijateljska" a nima je "prijateljska " zemlja USA. Dobro reče Ruski političlar; MEGAFONSKA diplomatija. Vrlo duhovita primedba za današnje stanje odnosa u svetu.

(subota, 10. nov 2018, 13:59) - anonymous [neregistrovani]

Nista novo !

Od pamtiveka postoje spijunske sluzbe pa ko koga nadmudri. A sta bi u ovom slucaju trebali da se zameraju Austrija i Rusija, kada je samo jedan covek u pitanju i jednostavno "radio je za pare"i neka njemu sude kao izdajici. Svesni smo da veliki jednostavno nemogu bez spijunskog delovanja i svi to rade..

(subota, 10. nov 2018, 13:41) - anonymous [neregistrovani]

Zamalo da poverujem....

... a onda u tekstu naidjoh na podatak da je veza "spijuna" imala sifrovano ime Jurij. Kao u Holivudskom filmu...
S obzirom zapadnjacko poznavanje Rusije i Rusa, moguca imena su Jurij i Vladimir. Holivud dalje ne dobacuje....
Izgleda da su se Austrijski obavestajci zabrinuli da su njihovi politicari nedovoljno konfrontirani sa Rusijom (ili uopste nisu), pa su se, uz pomoc "prijateljske obavestajne sluzbe" , pobrinuli da se odnosi zaostre....