Pukovnik austrijske vojske osumnjičen da je špijunirao za Rusiju

Nedavno penzionisani pukovnik austrijske vojske, tokom svog aktivnog službovanja špijunirao je 30 godina za Rusiju, otkrile su austrijske vlasti, zahvaljujući informacijama dobijenim od strane obaveštajne službe. Austrijski kancelar Sebastijan Kurc traži odgovore od ruskog predsednika Vladimira Putina.

Sebastijan Kurc i ministar odbrane Mario Kunasek potvrdili su jutros da je državno tužilaštvo pokrenulo istragu, nakon što je dobijena informacija od jedne strane obaveštajne službe.

Kurc je, na vanredno zakazanoj konferenciji za štampu osudio delovanje Rusije i poručio da tako nešto nije u redu.

Istakao je da ruski predsednik Vladimir Putin treba lično da razjasni ovu stvar.

"Tako nešto se ne radi i to važi za sve nacije", naglasio je austrijski kancelar.

Kurc je najavio da će ambsador Rusije biti pozvan na razgovor u Ministarstvo inostranih poslova, te negirao tvrdnje da saradnja austrijskih sa međunarodnim obaveštajnim službama ne funkcioniše.

"Na osnovu otkrivanja ove afere može se videti da smo odlično umreženi", naglasio je Kurc.

Austrijski kancelar rekao je i da "Beč ne planira da povuče ambasadora iz Rusije", prenosi Tas.

"Ovaj slučaj pokazuje da su i nakon Hladnog rata neutralne države bile meta špijunaže. To pokazuje i koliko je važna dobro funkcionišuća bezbednosna mreža. Za nas je ovo povod da tu mrežu učinimo još tešnjom. Nadležna služba će s tim u vezi izraditi analizu, sa posebnim osvrtom na sajber-odbranu", rekao je ministar odbrane Kunasek.

Austrijske službe: Pukovnik slao tajne poruke 

Prvi kontakt sa austrijskom pukovnikom i ruskih službi ostvaren je 1988. godine tokom njegove posete Teheranu, gde je vrbovan i nakon čega je tri decenije slao informacije Rusima, za šta je "kasirao" 300.000 evra, tvrdi bečki dnevnik Kronen cajtung. Moskvu su pre svega interesovale informacije o borbenim avionima "eurofajter".

Dodaje se da je pukovnik delovao veoma profesionalno, imao je neupadljivu funkciju u rukovodstvu vojske. Svake dve nedelje je održavao kontakt sa svojom ruskom vezom pod imenom "Jurij".

Naloge za svoj "dodatni posao" pukovnik je dobijao preko jednog prijemnika, a svoje poruke pisao je tajnim pismom ili ih je direktno, preko satelitske komunikacije prosleđivao Rusima. Interesovanje Rusije za austrijskom vojskom bilo je veliko, saznala je kontraobaveštajna služba tokom istrage.

Oficir je trebalo da prikupi što više poverljivih podataka – o vojnom vazduhoplovstvu Austrije, sistemima artiljerije, kao i o brifinzima u štabu.

Neposredno pred otkrivanje pukovnik je slao i izveštaje o situaciji migracije u Austriji, te i sastavljao detaljne profile ličnosti mnogih visokih oficira u austrijskoj vojsci.

Kada su Rusi dobili informaciju o mogućegm otkriću svog špijuna dobio je nalog da sav materijal uništi, ali su to austrijske vlasti, prema pisanju medija, sprečile.

Njemu sada preti maksimalna kazna od dve godine zatvora zbog podrške vojne obaveštajne službe jedne strane države.

U svetlu novih otkrića, ministarka inostranih poslova Austrije Karin Knajsel otkazala je posetu Rusiji koja je planirana za decembar.

broj komentara 12 pošalji komentar
(petak, 09. nov 2018, 15:34) - anonymous kuzma [neregistrovani]

bravo

bravo za tajne sluzbe kojima je trebalo 30 godina da otkriju coveka koji radi za rusiju SMESNO - i jos vise je komicno novac za koji je radio to kazu tajne sluzbe ja mislim da one mnogo grese

(petak, 09. nov 2018, 13:41) - anonymous [neregistrovani]

Сви то раде, али се неки праве луди

Бла, бла... трућ. На Западу ништа ново.

(petak, 09. nov 2018, 13:05) - Hans [neregistrovani]

Austrija

Austrija suštinski nije neutralna jer sve radi sa NATO-om po svim standardima a cak je i 99-te pruzala logisticku podršku za napad na Srbiju.Nato avioni su preletali Austriju sa podrskom te države.

(petak, 09. nov 2018, 12:26) - anonymous [neregistrovani]

e...

kao po filmskom scenariju, negativac pokusava da unisti dokaze ali ga sprecavaju obavestajne sluzbe da to uradi i pobedjuju obavestajci, spasavajuci svoju naciju i celu Evropu,do duse 30 godina slanja informacija i sad ga savatali,ovo opet neka patka za Ruse ili sta?

(petak, 09. nov 2018, 11:58) - anonymous [neregistrovani]

Međunarodna politika je prljavi biznis

Da bi isposlovala pravo da ograniči ulaz imigranata i još neke druge slobode u okviru svog EU okruženja, Austrija će u svemu ostalom čvrsto stati u odbrani i realizaciji kursa koji diktiraju SAD i Nemačka. I nema tu... juče smo rekli...hteli smo...obećali smo...Ima samo - sada nam je u interesu ...to i to. Ako se neko oseti povređen ili oštećen - to je njegov problem.

(petak, 09. nov 2018, 11:56) - anonymous [neregistrovani]

Шпијун

Не могу да верујем.Неко ради као шпијун и шпијунира остале?Ма ајте молићу, то се не ради и то нико поштен не ради.Само они непоштени.Ајде Путине да поцрвениш на пар минута јер си разочарао Курца.Ето, ја сам такође био убеђен да се то не ради и да шпијуни постоје само у филмовима.Већи проблем за запад је што их и њихови саборци шпијунирају а не они против којих су из све снаге.Боље да се пази пријатеља него непријатеља.

(petak, 09. nov 2018, 11:37) - anonymous [neregistrovani]

"Њему сада прети максимална казна од две године затвора"

Па ово нешто озбиљно, а?

(petak, 09. nov 2018, 11:33) - cvejic r. [neregistrovani]

300000€ za 30 godina

Znaci po godini 10000€. Ocigledno to nije radio iz materijalne koristi posto je u vojsci puno vise zaradio. Nije hteo covek da se svrsta u svetske agresivce za koje ne postoji medjunarodno pravo i UN.

(petak, 09. nov 2018, 11:15) - anonymous [neregistrovani]

знају

Ма знају они све то. Зато и не повлаче амбасадора. Нема шансе. Сви то раде и сви то знају.

(petak, 09. nov 2018, 11:04) - jordan [neregistrovani]

Maa, dajte molim Vas

Znao pukovnik koja je prava strana u svetu i kome treba pomoci.